Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Grej OF THE dAY Ett himla fenomen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Grej OF THE dAY Ett himla fenomen."— Presentationens avskrift:

1 Grej OF THE dAY Ett himla fenomen

2 NORRSKEN Vad beror norrsken på?
Det beror på att elektroner och protoner (mest elektroner) kommer in i atmosfären från rymden. I atmosfären krockar elektronerna med atomer i luften, t.ex. syre. Atomerna i atmosfären får vid krockarna mer energi, de blir exciterade. När de exciterade atomerna blir som vanligt igen släpper de ut sin extra energi i form av ljus. Det är det ljuset som är norrskenet.

3 Varför syns ljusfenomenet i norr?
Det beror på att elektronerna från rymden följer jordens magnetfält. Därför finns det inget norrsken vid ekvatorn På den södra polen finns det motsvarande sydsken

4 Var i atmosfären uppstår norrsken?
Norrsken uppstår på hög höjd. Från 90 till över 200 meter upp i luften uppstår skenet. Det är vanligt i norra Sverige, men kan även ses ibland i södra Sverige. Ljuset är som starkast omkring kl

5 Norrsken och tro/religion
Under vikingatiden ansåg man att norrskenet var ljuset som glänste från Valkyriornas vapen. Samerna förknippade norrskenet med ljud och hade symboler för norrsken på nåjdernas/schamanernas trummor.

6 http://www. bing. com/videos/search
https://www.youtube.com/watch?v=7o1NX4oq-KE https://www.youtube.com/watch?v=7o1NX4oq-KE Källor: Faktabanken: kultur/Naturattraktioner/Norrsken/Vad-ar-norrskenet/ Bilder från Bing.


Ladda ner ppt "Grej OF THE dAY Ett himla fenomen."

Liknande presentationer


Google-annonser