Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Organisk kemi Alkoholer Organiska syrorEstrar. Alkoholer Alkoholer innehåller en OH-grupp. Det gör dem lösliga i vatten. OH-gruppen är det som ger alkoholer.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Organisk kemi Alkoholer Organiska syrorEstrar. Alkoholer Alkoholer innehåller en OH-grupp. Det gör dem lösliga i vatten. OH-gruppen är det som ger alkoholer."— Presentationens avskrift:

1 Organisk kemi Alkoholer Organiska syrorEstrar

2 Alkoholer Alkoholer innehåller en OH-grupp. Det gör dem lösliga i vatten. OH-gruppen är det som ger alkoholer dess egenskaper.

3 Metanol CH 3 OH Kallas för träsprit Mycket giftigt att dricka. Fungerar som t.ex. bränsle. Etanol C 2 H 5 OH Förekommer i alkoholhaltiga drycker. Mindre mängder går att dricka utan att förgiftning. Har hög brännbarhet och fungerar bra som bränsle.

4 Flervärda alkoholer Har fler OH-grupper än en. Glykol Glycerol

5 Organiska syror Organiska syror kan bildas av alkoholer. Det sker en reaktion med syret i luften och det bildas en karboxylgrupp COOH. De får sina namn från den alkohol de bildas från + tillägget –syra.

6 + +

7 Vanliga organiska syror Myrsyra (brännässlor och myror) Ättiksyra (Isättika) Propionsyra (Konserveringsmedel, surdegsbröd) Oxalsyra (Rabarber, spenat) Acetylsalicylsyra (Värktabletter, blodförtunnande)

8 Estrar Estrar bildas när en alkohol och en organisk syra reagerar med varandra. De används i livsmedelsindustrin som smaksättare. De används också för sin lukt. De kan lukta både gott och väldigt illa.


Ladda ner ppt "Organisk kemi Alkoholer Organiska syrorEstrar. Alkoholer Alkoholer innehåller en OH-grupp. Det gör dem lösliga i vatten. OH-gruppen är det som ger alkoholer."

Liknande presentationer


Google-annonser