Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen"— Presentationens avskrift:

1 Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnkonventionen Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen

2 Barnkonventionen Gäller sedan 1989 Gäller för alla barn i Sverige
Rättighetsfokus Barnkonventionen Gäller sedan 1989 Gäller för alla barn i Sverige Gäller för alla barn i hela världen Det tog tio år att komma överens om innehållet i barnkonventionen. Barnkonventionen är den konvention som flest länder har skrivit på och gjort till sina egna lagar. Bara två länder har inte skrivit på den: Somalia (som har haft krig och inte kunnat skriva på den än) USA (de gillar inte att skola och sjukvård ska vara gratis för alla barn, men har de andra delarna i sin lag) Sverige var ett av de första länderna som skrev på 1991.

3 Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Rättighetsfokus Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person Skydd mot våld och kränkningar Rättigheter i familjen Rätt att vara den du är Man kan dela in barnkonventionen i fem delar: Rött att utvecklas som person Rättigheter i familjen Rätt till ett bra liv Rätt att vara den du är Skydd mot våld och kränkningar. Det finns 54 artiklar i barnkonventionen. Rätt till ett bra liv

4 Rätt till ett bra liv Rättighetsfokus
Alla barn och ungdomar har rätt till ett så bra liv som möjligt. Om föräldrarna behöver hjälp så ska samhället hjälpa till.

5 Rätt till ett bra liv Artikel 26 & 27 Föräldrar är ansvariga för att barn har vad de behöver när det gäller mat, kläder, hem m.m. Om föräldrarna inte klarar sin ekonomi själv kan de få hjälp av t.ex. socialtjänsten Föräldrar är ansvariga för sina barn. Det gäller även för att se till att barnet/ungdomen har tillräckligt med mat, rätt kläder för väder och en trygg plats att bo på. Vissa tillfällen i livet kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Då ska t.ex. socialtjänsten hjälpa dem vid arbetslöshet, sjukskrivning, föräldraledighet eller förtidspensionering. Vad är ett bra liv för dig? Har alla barn och ungdomar i Sverige ett bra liv? (Vad händer om vi jämför med barn och ugdomar i andra länder?) 5

6 Rätt till hälsa och sjukvård
Rättighetsfokus Rätt till hälsa och sjukvård Artikel 24 Din rättighet: En så bra hälsa som möjligt Få sjukvård om du är sjuk Ditt ansvar: Att sköta om din hälsa på bästa sätt Alla barn och ungdomar har rätt till en så bra hälsa som möjligt, utifrån sina egna förutsättningar. Alla barn och ungdomar har rätt att få sjukvård, tandvård och hjälp att hantera olyckshändelser eller hemska upplevelser. Alla barn i Sverige, även de som kommer från andra länder och är ”papperslösa” har rätt till hälso- och sjukvård (samt utbildning). Varje barn och ungdom är ansvarig för att ta hand om sin egen hälsa på bästa sätt. - Vad kan man göra för att må så bra som möjligt?

7 Rätt att vara den du är Rättighetsfokus
Alla barn och ungdomar har rätt att vara precis som de är. Ingen ska bli retad eller mobbad för den man är.

8 Alla får vara den de är Du får vara den du är oavsett:
Rättighetsfokus Alla får vara den de är Artikel 2 Du får vara den du är oavsett: Din hudfärg eller ditt utseende Om du är hon, han eller hen, det ska vara jämställt Din sexuella läggning och sexuella identitet Din religion Dina åsikter Ditt språk Ditt ursprung Om du har funktionsnedsättning m.m. Vi ska respektera alla barn och ungdomar, oavsett vilken hudfärg eller utseende man har. Det ska vara jämställt mellan tjejer och killar. Man får lov att tycka om vem man vill. Ens sexuella läggning ska inte spela någon roll. Man får ha den sexuella identitet man vill. Man får välja vilken religion man vill ha eller inte ha någon religion. Föräldrar har en guidande roll som ska minska i förhållande till ungdomens ålder och mognad ökar. Det är OK att sätta sitt barn i en religiös skola om skolan följer landets skollagar. Man får tänka vad man vill och prata sitt eget språk. Oavsett vilket land man kommer ifrån så ska man bli bra behandlad. Man är precis lika mycket värd om man har en funktionsnedsättning eller inte. - Är alla människor lika mycket värda?

9 Ingen ska retas eller mobbas
Rättighetsfokus Ingen ska retas eller mobbas Artikel 2 Din rättighet: Ingen får reta eller mobba dig Ditt ansvar: Att inte reta eller mobba någon person Eftersom man får vara den man är, och bli respekterad för det, får ingen bli retad eller mobbad för den man är. Din rättighet är att ingen får reta eller mobba dig. Då har du också ett ansvar att inte reta eller mobba någon annan. - Vad ska vi göra om någon blir retad eller mobbad?

10 Rättighetsfokus Barn från andra länder Artikel 22 & 30 Barn som har kommit till Sverige har samma rättigheter som alla barn i landet Minoritets- och ursprungsbefolkningsbarn: Rätt till sin eget kultur Rätt till sin egen religion Rätt att använda sitt eget språk Alla barn och ungdomar, oavsett vilket land de kommer från, är lika mycket värda. Barn och ungdomar som kommer från andra länder till Sverige har samma rättigheter som alla barn i Sverige. Alla barn, även ”papperslösa” barn har rätt till hälso- och sjukvård och skola, precis som alla andra barn som bor i Sverige. Om man kommer från en minoritetsgrupp (t.ex. somalier, finnar, thailändare) eller ursprungsbefolkning (t.ex. samer, indianer, eskimåer) har man rätt att göra saker som är vanliga i sin egen kultur (fester, sånger, helgdagar). Man har rätt till sin egen religion och få prata sitt eget språk. Vad vet ni om hur samerna i Sverige behandlades för år sedan? Är alla barn lika mycket värda i Sverige?

11 Rätt att vara den du är Din rättighet: Du har rätt att vara den du är
Rättighetsfokus Rätt att vara den du är Artikel 7 & 8 Din rättighet: Du har rätt att vara den du är Du har rätt till ett eget namn Du har rätt till en nationalitet Alla barn och ungdomar har rätt att vara den hon eller han är. Alla barn och ungdomar har rätt till sitt eget namn. Andra får lära sig uttala namnet. Andra får inte hitta på smeknamn/öknamn till någon, det är bara personen själv som kan berätta om ett smeknamn känns bra. Att kalla någon för ett namn som de inte gillar är det samma som att reta eller mobba någon. - Vilka smeknamn är ok att använda i vår klass?

12 Frågor? Rätt att utvecklas som person Skydd mot våld och kränkningar
Rättighetsfokus Frågor? Rätt att utvecklas som person Skydd mot våld och kränkningar Rättigheter i familjen Rätt att vara den du är Man kan dela in barnkonventionen i fem delar: Rött att utvecklas som person Rättigheter i familjen Rätt till ett bra liv Rätt att vara den du är Skydd mot våld och kränkningar. Det finns 54 artiklar i barnkonventionen. Rätt till ett bra liv


Ladda ner ppt "Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen"

Liknande presentationer


Google-annonser