Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sexuella Läggningar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sexuella Läggningar."— Presentationens avskrift:

1 Sexuella Läggningar

2 Vad är en sexuell läggning? Finns det flera olika?

3 En sexuell läggning säger vem eller vilket kön du utvecklar känslor för. Sexuella läggningar kan handla om kärlek, sex eller ofta båda på samma gång. Detta är dock väldigt olika från person till person och det kan ibland vara svårt att benämna vad man egentligen är.

4 Heterosexualitet Den vanligaste sexualiteten
Heterosexualitet Den vanligaste sexualiteten. Är man heterosexuell dras man till det motsatta könet. Heterosexualitet är nödvändigt för att vi ska kunna fortplanta oss.

5 Homosexualitet Homosexualitet innebär att man dras till samma kön, d.v.s. om man är tjej blir man attraherad av tjejer och om man är kille blir man attraherad av killar.

6 Det finns även något som kallas för homoemotionell, det syftar bara på kärlek och inte på själva sexet. Du kan till exempel vara homoemotionell och asexuell, d.v.s. du är inte intresserad av sex men blir fortfarande kär i personer av samma kön. Den vanligaste benämningen för både kärleken och sexet är dock homosexualitet.

7 Förr i tiden sågs homosexualitet som något syndigt, eller en sjukdom som måste botas. Men det har blivit mer och mer accepterat och nu vet man att man föds till sin sexuella läggning. Man kanske inte märker av den förrän man är i medelåldern, men ändå har den funnits där hela livet. I dagens Sverige är homosexualitet väldigt accepterat, men i vissa delar av världen är det fortfarande oacceptabelt. Oftast väcker det inte lika mycket uppmärksamhet om två kvinnor har ett sexuellt förhållande än det gör för två män.

8 I dagens samhälle ses homosexualitet till och med som något lite coolt och 'inne'. Många homosexuella använder sin läggning som en slags identitet och gör en större grej av det än det egentligen är. Samtidigt är ju detta bättre än att man ska behöva hålla det inom sig och må dåligt över det.

9 Bisexualitet En bisexuell person blir attraherad av båda könen
Bisexualitet En bisexuell person blir attraherad av båda könen. Man kan säga att man blir kär i och tänder på personen och inte personens kön. Det finns dock många bisexuella som känner sig mer dragna till ett av könen men ändå har upplevt attraktion till båda.

10 Det finns många ungdomar som säger att de är bisexuella för att även det ses som coolt och annorlunda. Du behöver dessutom inte bevisa det på något sätt, en tjej kan ju vara tillsammans med en kille och ändå kunna bli kär i tjejer. Detta kan samtidigt ses som någonting bra för att det ger en sorts trygghet till ungdomar som verkligen är bisexuella. Om det är vanligare med bisexualitet så behöver ingen känna sig ensam eller annorlunda och då vågar fler berätta om sin läggning.

11 Stockholm Pride Pridefestivalen är en festival som hålls i Stockholm varje år sedan Pridefestivalen riktar sig främst till homosexuella, bisexuella, transsexuella och queera. Pride är en sorts hyllning till olika sexualiteter. Under festivalveckan pågår aktiviteter i hela Stockholm, t.ex. föreläsningar, workshops, debatter, musik- och teaterframträdanden, utställningar o.s.v. Festivalens höjdpunkt enligt många inträffar på lördagen under festivalveckan då den stora prideparaden går genom staden.

12 Pridefestivalen är bra för att den visar att det är helt naturligt oavsett vilken läggning eller vilket kön man har. Människor med olika sexuella läggningar kan alla känna att de är inte ensamma eller behöver känna sig utstötta och att även heterosexuella personer stöttar dem, eftersom de också deltar i festivalen.


Ladda ner ppt "Sexuella Läggningar."

Liknande presentationer


Google-annonser