Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Cyberbullying/ Nätmobbning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Cyberbullying/ Nätmobbning"— Presentationens avskrift:

1 Cyberbullying/ Nätmobbning
Mobbing är när man kränker någon mer än en gång. Alltså en upprepad händelse. Cyberbullying är samma sak, fast det händer på nätet.

2 Varför är Cyberbullying så större än vanlig mobbning?
Vanlig mobbning sker ofta i skolan. Cyberbullying sker nästan när som helst, var som helst. Detta beror på den nya tekniken, ungdomar använder dator och mobil alldeles för mycket. Möjligheterna idag är mycket större än för 10 år sen. Källor, egna tankar!

3 Kan man vara anonym på nätet?
Mobbning sker ofta på nätet, man vågar säga mer, göra mer, men kan man verkligen vara anonym? Man kan ge ut en falsk identitet, men med den nya tekniken kan man inte vara anonym. Skulle detta bli mycket allvarligt kan detta skötas av polisen, som kan spåra din ip- adress. Källor, egna tankar!

4 Detta har hänt i verkligheten
Du har kanske hört talas om Linnea, den 14 åriga flickan från Bjästa som blev uthängd på nätet. Allt började med att Linnea ”var på g” med en kille, det visades sig senare att han inte var intresserad. Källor har sagt att Linnea blev efterhängsen på pojken. Med efterhängsen menas att hon inte kunde släppa taget om han. Pojken våldtog Linnea på skolans toalett. Linnea väntade sig stöd från vänner och familj, men fick dom emot sig. Hela samhället hyllade pojken. Pojken vill mena att Linnea ”sålt sig”. Hon blev mobbad på nätet i nästan ett år, och blev tvungen att flytta. Detta är nu känt över hela landet. Nu är det istället pojken som mobbas. Linneas skola blev JO-anmäld, vilket innebär staten blev anmäld. Våran slutsats är: samhället gjorde fel, men det konstiga är nu att pojken mobbas. Källor, SvD

5 Elza Dunkels Elza Dunkels har en idé om varför nätmobbning är så stort idag. ”Det beror på att vi inte ser reaktionen direkt” Om man mobbar någon ”In real life” får man en reaktion av personen direkt, antingen ett svar eller ett kroppsspråk. På nätet händer det att man ibland inte får något svar, därför fortsätter man! Källa, SvD, Egna tankar!

6 Hur man undviker Cyberbullying:
Om du råkar ut för cyberbullying och inte vet hur du ska göra, prata med någon och bevisa att det har hänt! Ta ett kort, printscreena, spara ett dokument, bara det räcker som bevis! Det finns säkert mycket idéer om hur man kan stoppa mobbing som pågår på nätet, men tyvärr kommer det alltid att finns någon som är taskig på nätet. Men tänk på att så som du vill bli bemött på nätet, så ska du bemöta andra! Källor, egna tankar!

7 Gjord av; Parre Hannes David


Ladda ner ppt "Cyberbullying/ Nätmobbning"

Liknande presentationer


Google-annonser