Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Personlig säkerhet Vilka regler skyddar vår personliga integritet så att vi inte kränks genom behandling av våra personuppgifter?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Personlig säkerhet Vilka regler skyddar vår personliga integritet så att vi inte kränks genom behandling av våra personuppgifter?"— Presentationens avskrift:

1 Personlig säkerhet Vilka regler skyddar vår personliga integritet så att vi inte kränks genom behandling av våra personuppgifter?

2 Introduktion Tre lagar som skyddar personuppgifter.
Dessa tre lagar är viktiga i alla aspekter i ens liv exempelvis i den digitala samhälle vi lever i. Denna presentation tar upp upphovsrätten, personliguppgiftlagen och offentlighets och sekretesslagen.

3 Upphovsrätten Alla program som finns på datorn är skyddade av upphovsrätten (PUL). När man köper en programvara då måste ett licensavtal finnas med. Licensavtalet beskriver vilka regler gäller för produktens förbruk. Vid frågor på hur du får förbruka en programvara bör du kontakta leverantören du har köpt produkten ifrån.

4 Personuppgiftlagen Personuppgiftlagen som man även kallar (PUL) ska skydda människors personliga integritet. I PUL:en finns regler hur enskilda personuppgifter ska skyddas. PUL är oberoende av vilken teknik som man använder. Licens och tillståndssystemet har avskaffats och hela den biten läggs nu till en personuppgiftansvarig istället.

5 Offentlighets och sekretesslagen
Denna lag (2009) ersatte sekretesslagen som fanns innan. I Offentlighets och sekretesslagen ingår det tystnadsplikt och förbud att lämna ut allmänna handlingar utan personenstillstånd. I denna lag ingår det att yttrandefriheten och tryckfrihetsförordningen måste begränsas enligt regeringsformen.

6 Länkar Datorkunskap Office 2010 boken Alla bilder är tagna från Clip Art


Ladda ner ppt "Personlig säkerhet Vilka regler skyddar vår personliga integritet så att vi inte kränks genom behandling av våra personuppgifter?"

Liknande presentationer


Google-annonser