Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm – www.lektion.se.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm – www.lektion.se."— Presentationens avskrift:

1 Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –

2 Jordens resurser, alla tillgångar, är begränsade.
Därför har man utvecklat olika ekonomiska system för att hushålla med resurserna.

3 De olika ekonomiska system måste alla hantera följande frågor:
Vad som ska produceras? Hur ska det produceras? Hur ska produktionen fördelas?

4 Människan behov är omättliga.
Våra resurser är knappa. Eftersom de tillgängliga resurserna är begränsade, så måste vi ha ett system för att hushålla och fördela dem mellan oss. Ekonomins uppgift är att balansera våra behov och önskningar mot mängden tillgängliga resurser.

5 Produktionsfaktorer När en vara ska tillverkas, t.ex. en dator, så talar man om att det krävs vissa produktionsfaktorer för att det ska bli något tillverkat.

6 1. Arbetskraft. Det krävs att det finns någon som gör själva arbetet.
2. Material. Det krävs material, eller från början råvaror, för att man ska kunna tillverka. 3. Realkapital. Det krävs också att man har tillgång till verktyg eller maskiner för att tillverka en vara.

7 4. Kunskap. Ju mer komplicerade produkter, desto mer kunskap krävs det av arbetskraften.
5. Pengar. Med pengar kan man skaffa de saker som behövs för produktion.

8 Efterfrågan och utbud Konsumenter efterfrågar varor som de har behov och nytta av. Deras agerande styrs av priset, kvaliteten och andra möjliga köp. Konsumenter vill överlag göra en bra affär.

9 Kurvan visar hur vi konsumenter beter oss på marknaden.
När priserna sjunker, stiger efterfrågan på varor. Ett lägre pris ökar vår köplust. När priserna stiger minskar efterfrågan. Ett högt pris gör att vi tänker efter innan vi beslutar oss om vi ska köpa varan eller ej.

10 De som säljer varor/tjänster måste tjäna pengar på sin verksamhet, därför styrs deras agerande av vad de får betalt för sin vara. Kurvan visar att ju högre priset är desto mer lockande är det för dem att bjuda ut sina varor/tjänster på marknaden – utbudet ökar. Skulle priset däremot sjunka, så avtar deras intresse för att producera och sälja varan eller tjänsten.

11 Jämviktspriset Köparen vill betala så lite som möjligt för en produkt medan säljaren vill få så bra betalt som möjligt. Det gör att jämviktspriset hamnar någonstans mitt emellan vad säljaren vill ha och vad köparen helst vill betala. Jämviktspriset uppstår alltså i skärningspunkten mellan utbud och efterfrågan.


Ladda ner ppt "Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm – www.lektion.se."

Liknande presentationer


Google-annonser