Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Perception och visuell kultur

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Perception och visuell kultur"— Presentationens avskrift:

1 Perception och visuell kultur
Vad är en stil eller –ism? Lisa Yngvesson

2 Impressionism I denna konstform använder sig konstnärer sig av färglära och de använder sig av komponentfärger för att komponera en målning/bild. Impressionistiska målningar ger ett intryck av en vacker fasad av landskap och scener som utspelar sig både inomhus och utomhus. Impressionismen uppkom i Frankrike under 1870-talet. Impressionismen föddes genom en målning av Claude Monet som hete ”impression: soleil”.

3 ~

4 Expressionism En konstform som uttrycker konstnärens känslor där verkligheten har förvrängts i just det syftet. Det finns ett medvetet bruk av starka färger och förvrängda former för att förstärka känslorna som konstnären försöker att ge uttryck till. Är en konstinriktigt under 1900-talet. Några känd nordisk konstnär inom expressionismen är bland annat Edvard Munch, Vera Nilsson och Sigrid Hjertén. Målning är av Sigrid Hjertén.

5 ~

6 Kubism Kubismen använder sig av former på olika sätt för att bygga upp en bild. Kubismen använder sig av ganska dova färger. Kubismen gick igenom tre stycken olika faser . 1. Kuber 2. Fasetter (glasskärvor) 3. Hela former. Kubismen är den första inriktningen inom den abstrakta konsten. Den skapades i början av 1900-talet av Picasso och George Braque. Målningen är gjord av Picasso.

7 ~

8 Dadaism En konstform som protesterar mot den konst som vissas och som anses vara konst. Det är med andra ord en form av antikonst. Konstformen var menad att gå emot det som samhället hyllade, främst tron på logik och det sunda förnuftet. Man protesterade mot världens syn på vad som var konst. Man attackerade samhället med en ny form av konst. Dadaismen var stor mellan 1916 och Ordet dada har många betydelser. Vissa menar att det är ljudet av barnjoller och andra tror att det är en barnslig version av det franska order gunghäst. Av Marcel Duchamp.

9 ~

10 Konceptkonst Kan också kallas för idékonst. Idéen och konceptet tar överhand i konsten istället för det faktiska föremålet som vanligtvis brukar ses som konst. Konceptkonst är en handling som inte vissas i ett föremål så som en skulptur eller målning. Konceptkonsten utvecklades under 1960-talet andra hälft i USA och i Europa. En konstnär som sysslar med konceptkonst är Dan Wolgers.

11 ~ Utdelning av små träd i storleken cirka 30 centimeter i höjd som delas ut till folk på stan och blir tillfrågade vid samma tillfälle att planterade dem någonstans i staden. Efter loppet av två veckor skall man se om det har planterats några träd inne i staden eller ej. Det kan gå åt två håll. Antingen kommer staden att var full av små träd eller så kommer ingen att plantera det lilla trädet och staden kommer att se ut som den gjorde innan. Frågan är kommer folk att ta frågan på allvar eller inte?


Ladda ner ppt "Perception och visuell kultur"

Liknande presentationer


Google-annonser