Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nobelfesten den 10/12 Efter Nobelprisutdelningen i Sverige hålls en bankett i Blå hallen i Stockholms stadshus, som den svenska kungafamiljen deltar i.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nobelfesten den 10/12 Efter Nobelprisutdelningen i Sverige hålls en bankett i Blå hallen i Stockholms stadshus, som den svenska kungafamiljen deltar i."— Presentationens avskrift:

1 Nobelfesten den 10/12 Efter Nobelprisutdelningen i Sverige hålls en bankett i Blå hallen i Stockholms stadshus, som den svenska kungafamiljen deltar i som hedersgäster. Pristagarna brukar åtföljas av hela sin familj. Antalet gäster är cirka 1 300, inklusive 200 studenter. Klädseln är högtidsdräkt (frack) alternativt folkdräkt.

2 Middagsbjudningen

3 Klädsel för herrar! Mörk kostym är just som namnet anger mörkblå kostym, men svart går också lika bra. Mörk kostym är en bra grundpelare i en garderob, den bör alltid hängas borstad och vädrad i garderoben. På sommaren kan man bära en ljus sommarkostym.

4 Klädsel för herrar! Smoking (uttalas småking). Amerikanarna säger gärna tuxedo; det sägs att den första smokingen kom från staden Tuxedo i USA där en invånare tröttnade på frackens långa skört, klippte av dem och vips hade man den första smokingen. Smoking används aldrig på bröllop utan anses vara ett kvälls- och nöjesplagg. Till smokingen bärs ofta en maggördel i någon glad färg och naturligtvis alltid svarta strumpor och lackskor.

5 Klädsel för herrar! Frack är det enda civila plagg man bär ordnar (medaljer) till. Fracken är tidlös och till den hör vit väst och vit fluga; det är bara hovmästaren som bär svart väst och svart fluga.

6 Klädsel för damer! Mörk kostym för damer (damens klädsel följer herrens och nämns därför inte skilt) betyder en lite mindre galaaktig, ankellång eller halvlång (men inte golvlång) klänning med täckta axlar. På lite mindre formella tillställningar kan damen använda en elegant kvällsfin byx- eller kjoldräkt.

7 Klädsel för damer! Smoking för damer är klurigare. Det kan betyda kort eller lång klänning eller en elegantare byxdress

8 Klädsel för damer! Frackklänning: Den ska vara helt lång men den kan även vara en kjol med separat överdel. Principen är den att den ska vara urringad så mycket som det anses anständigt. Det råder en stor frihet i modellen. Den skall vara extra fin, en storkjolad, gärna vid och glittrig festklänning.     Färgen är valfri. Men en helvit eller helsvart skall inte bäras av kvinnliga bröllopsgäster. Helvitt är brudens privilegium, men vare sig det är svart eller vitt kan du sätta några färgklickar på klänningen så fungerar det.

9 Nobelfesten på Griba onsdagen den 10 december 2014!
Vad ska du ha på dig?


Ladda ner ppt "Nobelfesten den 10/12 Efter Nobelprisutdelningen i Sverige hålls en bankett i Blå hallen i Stockholms stadshus, som den svenska kungafamiljen deltar i."

Liknande presentationer


Google-annonser