Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg."— Presentationens avskrift:

1

2 Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg

3 Kurs mål Att erhålla Fördjupade kunskaper och färdigheter inom ett valfritt ämnesteknologiskt område, samt även att få ett tillfälle att tillämpa slöjdpedagogiska teorier och kunskaper från andra ämnesområden i samband med genomförandet av projektet Att erhålla Fördjupade kunskaper och färdigheter inom ett valfritt ämnesteknologiskt område, samt även att få ett tillfälle att tillämpa slöjdpedagogiska teorier och kunskaper från andra ämnesområden i samband med genomförandet av projektet

4 Vad skall man göra Jag konstaterade i ett ganska tidigt skede att jag ville arbeta med något annat än trä i mitt andra slutprojekt. Det blev ett val mellan ämnesområdena metall eller maskin eftersom eltekniken inte kändes så inspirerande. Jag valde mellan att renovera en gammal motorcykel eller att tillverka något nytt i metall. Efter en tids funderande kom jag fram till att det skulle vara intressant att tillverka...

5 En Cirkelsåg Varför jag sedan började tillverka en Cirkelsåg var att jag ville göra något jag skulle ha nytta av. Det fick också vara ett lite utmanande projekt. Hade inte gjort några större saker i metall och framför allt inga maskiner tidigare, så jag tyckte det skulle bli inspirerande Varför jag sedan började tillverka en Cirkelsåg var att jag ville göra något jag skulle ha nytta av. Det fick också vara ett lite utmanande projekt. Hade inte gjort några större saker i metall och framför allt inga maskiner tidigare, så jag tyckte det skulle bli inspirerande

6 Hållbar utveckling Hållbar utveckling var temat som vi skulle arbeta kring i Slutprojekt II. Min produkt blev en nytillverkning där jag försökte beakta ekonomisk hållbarhet samt återanvändning. Det jag hade att utgå ifrån när jag började arbetet var en renoverad trefasmotor och ett par lagerhållare. Vissa delar som tex. lyftanordningen fixades med en gammal bildomkraft. Skivmaterial som bordsytan är restmaterial från en trävaruhandel. El-grejerna är nya men biligt inköpta som överlopps från ett elföretag i vasa. Jag har försökt skaffa material som jag tror är bra och som kommer att hålla rätt länge, dessutom har jag gjort alla detaljer på cirkeln så hållbara som jag kunnat samt beaktat att det skall vara service vänligt. På så vis hoppas jag att cirkeln jag tillverkat skall få en lång livstid, med många användningstimmar. Hållbar utveckling var temat som vi skulle arbeta kring i Slutprojekt II. Min produkt blev en nytillverkning där jag försökte beakta ekonomisk hållbarhet samt återanvändning. Det jag hade att utgå ifrån när jag började arbetet var en renoverad trefasmotor och ett par lagerhållare. Vissa delar som tex. lyftanordningen fixades med en gammal bildomkraft. Skivmaterial som bordsytan är restmaterial från en trävaruhandel. El-grejerna är nya men biligt inköpta som överlopps från ett elföretag i vasa. Jag har försökt skaffa material som jag tror är bra och som kommer att hålla rätt länge, dessutom har jag gjort alla detaljer på cirkeln så hållbara som jag kunnat samt beaktat att det skall vara service vänligt. På så vis hoppas jag att cirkeln jag tillverkat skall få en lång livstid, med många användningstimmar.

7 Processen När jag bestämt mig för vad jag skulle tillverka, började tillverkningen av stommen det vill säga själva bordet. När jag bestämt mig för vad jag skulle tillverka, började tillverkningen av stommen det vill säga själva bordet. Det krävdes en del tankearbete förrän tillverkningen av vaggan kom igång, själva hjärtat av maskinen där klingan och motorn sitter. Det krävdes en del tankearbete förrän tillverkningen av vaggan kom igång, själva hjärtat av maskinen där klingan och motorn sitter.

8 Fortsättningen Hur man skulle göra lyftanordningen för klingan, var också ett problem som skulle lösas. men tillsammans med Juha löste vi det med en modifierar Nissan domkraft. Hur man skulle göra lyftanordningen för klingan, var också ett problem som skulle lösas. men tillsammans med Juha löste vi det med en modifierar Nissan domkraft.

9 Detaljer

10 Mera bilder

11 El kopplingarna För att få kopplingarna rätt hade jag hjälp av min bror. Jag ansåg det vara nödvändigt eftersom det var starkström vi arbetade med. Dessutom ville jag att cirkeln skulle ha en nödstopp, vilket innebar att en kontaktor skulle kopplas in i kretsen. För att få kopplingarna rätt hade jag hjälp av min bror. Jag ansåg det vara nödvändigt eftersom det var starkström vi arbetade med. Dessutom ville jag att cirkeln skulle ha en nödstopp, vilket innebar att en kontaktor skulle kopplas in i kretsen. Men framför allt är det olagligt att koppla själv. Men framför allt är det olagligt att koppla själv.

12 Så bär det iväg hem Det var från början tänkt att det skulle bli en byggnads cirkel, vilket det också blev, men en aning tyngre än vad jag planerat. Huvudsaken är att man orkar flytta på den, men att den ändå är så tung att den hålls på plats då man sågar. Det var från början tänkt att det skulle bli en byggnads cirkel, vilket det också blev, men en aning tyngre än vad jag planerat. Huvudsaken är att man orkar flytta på den, men att den ändå är så tung att den hålls på plats då man sågar.


Ladda ner ppt "Slutprojekt II Slöjd i relation till hållbar utveckling Projekt : Tillverka en cirkelsåg."

Liknande presentationer


Google-annonser