Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad händer på Nätet? Porr Våld Spel Nazism Droger Nätmobbning Chatt

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad händer på Nätet? Porr Våld Spel Nazism Droger Nätmobbning Chatt"— Presentationens avskrift:

1 Vad händer på Nätet? Porr Våld Spel Nazism Droger Nätmobbning Chatt
- Om etik och Internet Porr Våld Spel Nazism Droger Nätmobbning Chatt Gromning IKT A HT 2009

2 Etik på nätet Vad behöver lärare veta om vad barn & ungdomar gör på nätet? Vilken sorts beredskap bör man som lärare ha? Hur kan man hjälpa barnen att bli ”nätsmarta”? Redovisning onsdag 17 mars Presentation för varandra Lärarperspektiv Elevperspektiv Lärresurser Lagar och regler

3 41% vill veta mer om källkritik på nätet
16 % undervisar i etik på nätet 56% har etikarbete som mål med i IT-planen 7 av 10 lärare i den svenska skolan har någon gång varit med om problematiska situationer i samband med internetanvändande i skolan. Skolverkets IT-undersökning (2009)

4 Porr Hur lätt är det att hamna på porrsidor?
Hälften av pojkarna och cirka 30 procent av flickorna mellan 12 och 16 år att de kommit i kontakt med sex- och porrsajter… Hur lätt är det att hamna på porrsidor? Hur påverkar porr vår verklighetsuppfattning? Hur undviker man det? Ska man använda filter? Vad är det? Hur fungerar det? När ska man börja diskutera detta med elever i skolan? Vems ansvar är det? Ska man ta i frågan när den dyker upp? På vilka lektioner är det? Hur tar man upp det? Vilka ska involveras?

5 Våld Var finns dessa sidor? Vilket innehåll har de?
Förr i tiden hade man möjlighet att besöka s.k. ”freak-shows” på tivoli. Vanskapta och makabra människor och djur visades upp för publiken. I vår tid har Internet tagit över en del av detta. Ryktet om vad som finns på Nätet är viktigt för många ungdomar, framför allt pojkar, och utgör ett slag mandomsprov för dessa. Det finns vissa sidor som man helt enkelt ska ha sett för att bevisa sin manlighet!, man ska ha klarat av att se det värsta och visat att man är man! Var finns dessa sidor? Vilket innehåll har de? Hur påverkar de barn/ungdomars verklighetsuppfattning? När ska man börja diskutera detta med elever i skolan? Vems ansvar är det? Ska man ta i frågan när den dyker upp? På vilka lektioner är det? Hur tar man upp det? Vilka ska involveras?

6 Droger Hur lätt är det att få tag i droger via nätet?
”Ofta är det genom Internet barn och ungdomar stiftar den första bekantskapen med narkotika och andra droger. På nätet finns ett oräkneligt antal sajter som behandlar detta ämne. Många med ett ideologiskt buskap där frihet att fritt få använda droger är ledstjärnan. Andra erbjuder olika preparat till försäljning. Även om ungdomar i allmänhet är smarta och förmodligen inte sväljer renodlat propagandistiska budskap, finns ändå anledning att sätta sig in i vad de kan tänkas möta på nätet. Och kanske är det dags att införa obligatorisk källkritik på skolschemat.” Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Hur lätt är det att få tag i droger via nätet? Finns det diskussionsforum om man vill lära sig mer? Hur går snacket i ett sådant forum? Hur säljs droger på nätet? Estetik? Propaganda? Attityder? Vad kostar det? Vilka olika typer av droger handlar det om? När ska man börja diskutera detta med elever i skolan? Vems ansvar är det? Ska man ta i frågan när den dyker upp? På vilka lektioner är det? Hur tar man upp det? Vilka ska involveras?

7 Nätmobbning Hur går Nätmobbning till? Vad är det?
"Håll käften, jävla bitch" Den som blir mobbad på internet kan aldrig känna sig trygg. "Inte ens på kvällen hemma i mitt eget rum fick jag vara i fred", säger Jessica, 12 år. Var 3:e tonåring har idag blivit utsatt för Nätmobbning. DN, 2006 Hur går Nätmobbning till? Vad är det? Vem drabbas? Vilka attityder finns det? När ska man börja diskutera detta med elever i skolan? Vems ansvar är det? Ska man ta i frågan när den dyker upp? På vilka lektioner är det? Hur tar man upp det? Vilka ska involveras?

8 Spel Hur påverkar dataspelandet våra barn idag?
”Skjut han, döda han fort!. Splash, figuren på skärmen blir skjuten i ansiktet så att blodet stänker…” Hur påverkar dataspelandet våra barn idag? Vilen typ av dataspel används? Vad innehåller de? Vad innebär det att spela i nätverk? Vilka positiva/negativa effekter finns det av dataspelandet? Hur kan skolan använda sig av dataspel? Är dataspelandet föräldrarnas ensak eller berör det också skolans verksamhet? Eller har vuxna bara moralpanik när det gäller spel?

9 Nazister på Nätet Var finns dessa grupper idag?
Internets framväxt applåderades av extremistiska grupper då de helt plötsligt fick möjlighet att framföra sina budskap på ett betydligt effektivare sätt och till en mindre kostnad. Var finns dessa grupper idag? Hur hittar man deras webbsidor? Vad innehåller de? Vilka budskap sänds? När ska man börja diskutera detta med elever i skolan? Vems ansvar är det? Ska man ta i frågan när den dyker upp? På vilka lektioner är det? Hur tar man upp det? Vilka ska involveras?

10 Gromning på Nätet ”Gromarna närmar sig barnet varligt. Ofta utger de sig för att vara barnets "kompis". När barnet väl fått förtroende för den vuxne kommer de sexuella inviterna, som ibland slutar med övergrepp.” DN Vad är Gromning? Vilka mötesplatser finns för barn och ungdomar? Vad händer där? Hur ska man förhålla sig till dem som vuxen? Vad behöver man veta? Vad är skolans ansvar? Vad är föräldrarnas ansvar? När och hur tar man upp detta i skolan?

11 Länkar Porr/Sex Nätkulturer Flashback Våld Mot våld i skolan (DN)
Droger Drugsmart Gromning DN Spel KKS Nazister SR Nätmobbning DN Källkritik Kränkt.se


Ladda ner ppt "Vad händer på Nätet? Porr Våld Spel Nazism Droger Nätmobbning Chatt"

Liknande presentationer


Google-annonser