Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan Svalget Matstrupen Magsäcken Tolvfingertarmen Levern Bukspottkörteln Tunntarmen Tjocktarmen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan Svalget Matstrupen Magsäcken Tolvfingertarmen Levern Bukspottkörteln Tunntarmen Tjocktarmen."— Presentationens avskrift:

1 Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan Svalget Matstrupen Magsäcken Tolvfingertarmen Levern Bukspottkörteln Tunntarmen Tjocktarmen Ändtarmen

2 Munhålan Sönderdelning av födan Kolhydratspjälkningen påbörjas med hjälp av amylas

3 Svalg För födan till matstrupen

4 Matstrupen Glatt muskulatur för födan genom matstrupen Sfinktrar förhindrar att födan förs tillbaka mot munhålan

5 Magsäcken Födan knådas 2-6 timmar Epitelceller bildar slem saltsyra, pepsin, mm Den sura miljön pH 2 dödar mikroorganismer och denaturerar proteiner Pepsin påbörjar spjälkningen av proteiner Slemmet i magsaften skyddar magsäckens insida

6 Magsäcken

7 Tolvfingertarmen

8 Galla och bukspott

9 Galla - finfördelar fetter Bukspott - alkaliskt, enzymer

10 Tunntarmen Ca 6m lång Näringsupptag Ca 300m² absorbptionsyta

11 Villi

12 Tjocktarmen Ca 1m lång Vattenupptag Rik bakterieflora 1-2kg Produktion och upptag av K-vitamin Roll i immunförsvaret

13 Ändtarmen Uppsamling Avföringen består av cellulosa ( = fibrer) döda celler och bakterier

14 Sammanfattning


Ladda ner ppt "Matspjälkningen Matspjälkningskanalens olika delar och organ Munhålan Svalget Matstrupen Magsäcken Tolvfingertarmen Levern Bukspottkörteln Tunntarmen Tjocktarmen."

Liknande presentationer


Google-annonser