Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Akustik (ljud) Ljud sprids med hjälp av molekyler. Ljud kan t.ex. spridas med hjälp av luftmolekyler och vattenmolekyler. http://www.youtube.com/watch?v=12uJ7Jzcr_4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Akustik (ljud) Ljud sprids med hjälp av molekyler. Ljud kan t.ex. spridas med hjälp av luftmolekyler och vattenmolekyler. http://www.youtube.com/watch?v=12uJ7Jzcr_4."— Presentationens avskrift:

1 Akustik (ljud) Ljud sprids med hjälp av molekyler. Ljud kan t.ex. spridas med hjälp av luftmolekyler och vattenmolekyler.

2 Frekvens och våglängd Ta en linjal och lägg den på bänken så att halva linjalen sticker ut. Håll fast den inre änden så att den inte rör sig. Böj ner den fria änden och släpp den hastigt. Vad händer? De fria änden vibrerar, den svänger och du hör en ton. Prova med 1/3 av linjalen. Hur hörs det nu? Är vibrationerna snabbare eller långsammare?

3 När vibrationerna sker långsamt säger man linjalen svänger med en låg frekvens. När vibrationerna sker snabbt säger man linjalen svänger med en hög frekvens. Frekvensen anger hur många hela svängningar linjalen gör på en sekund. Enheten för frekvens är 1 Hertz (1Hz) Människoöra kan uppfatta ljud från frekvensen 20 Hz – Hz. Vad uppfattar du? Se länk!

4 Toner och buller Regelbundna svängningar uppfattar vi som toner. oregelbundna svängningar uppfattar vi som buller eller brus. Se bild.


Ladda ner ppt "Akustik (ljud) Ljud sprids med hjälp av molekyler. Ljud kan t.ex. spridas med hjälp av luftmolekyler och vattenmolekyler. http://www.youtube.com/watch?v=12uJ7Jzcr_4."

Liknande presentationer


Google-annonser