Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Isotoper Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför energi t Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Isotoper Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför energi t Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför."— Presentationens avskrift:

1

2

3

4

5 Isotoper

6 Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför energi t
Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför energi t.ex genom att värma ett ämne.

7 Faller den till bana ett så blir det ultraviolett strålning.
Atomen har för en kort stund överskott på energi den är då instabil. Elektronen faller tillbaka till en lägre bana och gör sig på så sätt av med överskottsenergin. Faller den till bana två blir det synligt ljus av olika färg beroende på vilket yttre bana den faller från. Faller den till bana ett så blir det ultraviolett strålning. Faller den till bana tre blir det infraröd strålning.

8

9 Om en elektron med överskottsenergi ger sig iväg till en yttre bana och en annan elektron från ett yttre skal tar dess plats utsänds istället röntgenstrålning

10

11

12 Atomkärnor med överskotts energi
Många grundämnen har isotoper som där atomkärnan innehåller för mycket energi och är instabil. Dessa ämnen gör sig av med överskottsenergin genom att kärnan faller sönder och andra grundämnen bildas. Samtidigt avges strålning. Dessa ämnen sägs vara radioaktiva.

13 Alfa sönderfall

14 Beta sönderfall

15 Gamma strålning Denna typ av strålning är elektromagnetisk strålning med mycket kort våglängd och sker ofta tillsammans med alfa&beta-strålning. Den är mycket genomträngande

16

17 Joniserande strålning
All strålning är bärare av energi. När strålningen träffar materia, överförs en del av energin till materiens atomer. Är strålningen tillräckligt energirik kan den slita loss elektroner från atomen, detta kallas jonisation. Strålning som åstadkommer detta kallas "joniserande strålning". De vanligaste joniserande strålslagen är: alfa-, beta-, gamma-, röntgen- och neutronstrålning.

18 Halveringstid Så lång tid det tar för hälften av alla atomkärnor i ett radioaktivt ämne att sönderfalla.

19

20 Kol 14- metoden Halveringstid 5600 år

21 Tillverka grundämnen

22 Kväve till kol

23 Kärnklyvning = Fission

24

25


Ladda ner ppt "Isotoper Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför energi t Elektroner kan ge sig iväg till ett yttre skal om man tillför."

Liknande presentationer


Google-annonser