Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Reflexiva verb + riktning och befintlighet.  Reflexiva verb är verb som innehåller ett ”sig,” t.ex. tvätta sig, glädja sig. De heter så för att handlingen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Reflexiva verb + riktning och befintlighet.  Reflexiva verb är verb som innehåller ett ”sig,” t.ex. tvätta sig, glädja sig. De heter så för att handlingen."— Presentationens avskrift:

1 Reflexiva verb + riktning och befintlighet

2  Reflexiva verb är verb som innehåller ett ”sig,” t.ex. tvätta sig, glädja sig. De heter så för att handlingen går ut över och reflekteras på den som utför den: när man tvättar sig får man själv vatten på sig.  På ryska har detta ”sig” blivit en ändelse på det reflexiva verbet och inte ett ord som står för sig självt: радоваться (glädja sig).  Det fullständiga ryska ordet för ”sig” är себя, men som ändelse till reflexiva verb är det förkortat till ся efter konsonant och till сь efter vokal.  Reflexiva verb böjs som andra verb. Man tar bort ся -ändelsen, böjer det som vanligt och sätter till slut på ся eller сь igen.  Det är inte alltid samma verb som är reflexiva på de båda språken. Ryssarna kan ”skratta sig” ( смеяться ) och ”studera sig” ( учиться ).  Reflexiva verb kan aldrig ha ett objekt i ackusativ, eftersom det inbyggda ся egentligen är ett objekt i ackusativ.

3

4 På samma sätt böjs надеяться (hoppas), som dock inte har ändelsebetoning: надеюсь, надеется.

5  Кухня мне нравится.  Кухня мне нравилась.  Она мне понравилась.  Jag tycker om köket.  Jag tyckte om köket.  Jag blev förtjust i det. Verbet betyder egentligen ”det är behagligt för mig”. Det man tycker om är alltså subjekt (nominativ), medan den det är behagligt för står i dativ. När en sats med ”tycka om” skall översättas, så gör först om den till ”är behaglig för,” ”behagar,” ”tilltalar” (”Köket behagar / tilltalar mig.”)

6  Мне кажется, что...  Мне казалось, что...  Мне показалось, что...  Jag tycker att…  Jag tyckte att…  Jag kom att tycka att… Detta verb är opersonligt, dvs. det har ett underförstått ”det” (оно) som subjekt. Personen som det förefaller något står i dativ.

7  где  там  здесь  var  där  här

8 RIKTNING MOTRIKTNING FRÅN  куда – vart  туда – dit  сюда – hit  откуда – varifrån  оттуда – därifrån  отсюда – härifrån


Ladda ner ppt "Reflexiva verb + riktning och befintlighet.  Reflexiva verb är verb som innehåller ett ”sig,” t.ex. tvätta sig, glädja sig. De heter så för att handlingen."

Liknande presentationer


Google-annonser