Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Reflexiva verb + riktning och befintlighet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Reflexiva verb + riktning och befintlighet"— Presentationens avskrift:

1 Reflexiva verb + riktning och befintlighet
Yрок четырнадцать Reflexiva verb + riktning och befintlighet

2 Reflexiva verb Reflexiva verb är verb som innehåller ett ”sig,” t.ex. tvätta sig, glädja sig. De heter så för att handlingen går ut över och reflekteras på den som utför den: när man tvättar sig får man själv vatten på sig. På ryska har detta ”sig” blivit en ändelse på det reflexiva verbet och inte ett ord som står för sig självt: радоваться (glädja sig). Det fullständiga ryska ordet för ”sig” är себя, men som ändelse till reflexiva verb är det förkortat till ся efter konsonant och till сь efter vokal. Reflexiva verb böjs som andra verb. Man tar bort ся-ändelsen, böjer det som vanligt och sätter till slut på ся eller сь igen. Det är inte alltid samma verb som är reflexiva på de båda språken. Ryssarna kan ”skratta sig” (смеяться) och ”studera sig” (учиться). Reflexiva verb kan aldrig ha ett objekt i ackusativ, eftersom det inbyggda ся egentligen är ett objekt i ackusativ.

3 Учиться / обучиться – studera, gå i skola
Presens Dåtid (ipf) Dåtid (pf) учусь учился обучился учишся училась обучилась учится училось обучилось учимся учились обучились учитесь учатся

4 Ett oregelbundet reflexivt verb: смеяться / засмеяться – skratta
Presens Dåtid (ipf) Dåtid (pf) смеюсь смеялся засмеялся смеёшься смеялась засмеялась смеётся смеялось засмеялось смеёмся смеялись засмеялись смеётесь смеются På samma sätt böjs надеяться (hoppas), som dock inte har ändelsebetoning: надеюсь, надеется.

5 Tycka om = нравиться / понравиться
Verbet betyder egentligen ”det är behagligt för mig”. Det man tycker om är alltså subjekt (nominativ), medan den det är behagligt för står i dativ. Кухня мне нравится. Кухня мне нравилась. Она мне понравилась. Jag tycker om köket. Jag tyckte om köket. Jag blev förtjust i det. När en sats med ”tycka om” skall översättas, så gör först om den till ”är behaglig för,” ”behagar,” ”tilltalar” (”Köket behagar / tilltalar mig.”)

6 Förefalla (tycka) = казаться / показаться
Detta verb är opersonligt, dvs. det har ett underförstått ”det” (оно) som subjekt. Personen som det förefaller något står i dativ. Мне кажется, что... Мне казалось, что... Мне показалось, что... Jag tycker att… Jag tyckte att… Jag kom att tycka att…

7 Befintlighet где там здесь var där här

8 Riktning RIKTNING MOT RIKTNING FRÅN куда – vart туда – dit сюда – hit
откуда – varifrån оттуда – därifrån отсюда – härifrån


Ladda ner ppt "Reflexiva verb + riktning och befintlighet"

Liknande presentationer


Google-annonser