Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav"— Presentationens avskrift:

1 Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav
Norge Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav

2 Naturlandskap I Norge är det mesta delarna täckta av:
Bergskedjor, skog och fjordar. Norge är även väldigt kända för oljan som ligger vid kusterna och längre ut i vattnet. Dom tjänar enorma summor med pengar på just oljan. Norge är också väldigt känt för fiske. Det finns väldigt mycket fisk i Norge t.ex. torsk, gädda och lax.

3 Befolkning Norges huvudstad heter Oslo och det är där dom flest bor i hela Norge. Norge ett av dom mest av glesbefolkade länderna. Största delen av Norge befolkning är Polacker, Pakistanier, Somalier och Irakier. I Norge bor det ca människor. I Norge är medellivslängden ca år. Den vanligaste åldern i Norge är ca: Män = 38 år Kvinnor = 40 år Totalt på alla Norrmän är 39 år.

4 Sport: Vinter sporter:
Här är några sporter som Norrmännen är väldigt duktiga på: Skidor Skridskor Backhoppning I Norge har dom slagit många rekord i just dom sporterna. Utanpå tunnelbanevagnarna finns till och med krokar där man kan hänga sina skridskor.

5 Klimat Vinter: Sommar:
Norge är extremt snösäkert och har mängder med bra skidorter. Andra vintertips är att gå på norrskensjakt eller att prova hundspann och snöskoter. Sommar: Det är varmast från slutet av juni till början av augusti och under juli och augusti kan temperaturen gå upp mot 25˚C. Temperaturen i haven kan nå 18˚C och högre. Sommarvädret kan dock vara blött och ostadigt, särskilt runt Fjord Norge, TrØndelag och Nord – Norge.

6 Mat Det vanligaste att äta i Norge är fisk och pizza. Man äter mycket fisk i Norge på grund av att det finns mycket fisk i haven runt Norge. Vi vet faktiskt inte varför man äter så mycket pizza i Norge. En delikatess i Norge är torsktunga är också en delikatess i Sverige

7 Skolan: Den Norska skolan är ganska lik den svenska skolan, alla barn måste gå i skolan. Men det finns några skillnader: I skolan i Norge får barnen ingen skollunch, utan måste ta med sig egen mat, det vanligaste barnen brukar ta med sig är macka. Det ända skolan bjuder på är mjölk. I Norge äter de maten i klassrummet. Barnen måste lära sig två språk, bokmål och nynorsk. Skolböckerna är tryckta i både bokmål och nynorsk. Varför har det blivit två slags norska?

8 Lite Historia om Norge:
Norges nationaldag är 17 maj. teaterscen heter Christiana Public Theatern. Han som gjorde den hette Johan.P strömberg. Troll som finnas i sagor har ett viktigt inslag i Norges historia.

9 Språk: 95% av Norges befolkning har Norska som modersmål.
Det finns två slags norska Nynorska Gammalnorska Men samiska finns i Norge för det bor ca tusen samer i Norge. Det är för att det finns så många betesmarker.

10 Källor Vi har använt oss utav: Wikipedia VisitNorway Läropappret
Clippart Google

11 Kartor Topografiskkarta: Norge:

12 Slut!!!! Hoppas ni lärde er något om Norge.


Ladda ner ppt "Av: Jossan, Ellen, Nicklas, Gustav"

Liknande presentationer


Google-annonser