Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Energiformer & omvandlingar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Energiformer & omvandlingar"— Presentationens avskrift:

1 Energiformer & omvandlingar
Vad är energi och hur fungerar den?

2 Energi är förmågan att utföra arbete!

3 Lägesenergi Om man lägger upp en nyckelknippa på en hylla har man uträttat ett arbete. Om man låter nyckelknippan ligga kvar där har man lagrat de utförda arbetet i form av lägesenergi. Lägesenergin är lika stor som arbetet man utfört. Ju tyngre föremål, desto större lägesenergi. Ju högre höjd, desto större lägesenergi.

4 Rörelseenergi Ju större massa (kg), desto större rörelseenergi.
Ju högre fart, desto större rörelseenergi.

5 Exempel på rörelseenergi
När man står uppe i ett högt torn och håller i en sten har stenen lägesenergi, men ingen rörelseenergi. När man släpper stenen och den börjar falla får den mer och mer rörelseenergi ju längre den faller. Det beror på att hastigheten ökar hela tiden (tyngdaccelerationen). När stenen faller nedåt minskar lägesenergin hela tiden. När stenen slår i marken har den inte längre någon lägesenergi kvar.

6 Elasticitetsenergi Elastiska föremål och material får elasticitetsenergi om de dras ihop, trycks ut, böljs eller vrids. I en spänd pilbåge finns elasticitetsenergi som sätter fart på pilen.

7 Vågenergi (mekanisk) Ljud är mekaniska vågor där materien har omväxlande elasticitetsenergi och rörelseenergi. Vattnet I havsvågor har omväxlande lägesenergi och rörelseenergi.

8

9 Magnetisk energi Ett magnetfält, t.ex. En spole, innehåller magnetisk energi. När man stänger av en elektromagnet ger den ifrån sig energin I form av en elektrisk stöt.

10 Strålningsenergi Elektromagnetisk strålning, t.ex. Ljus och gammastrålning, innehåller strålningsenergi. Strålningsenergi är ett växelspel mellan elektrisk och magnetisk energi, ungefär som ljudvågorna. Energi färdas från solen till jorden i form av strålningsenergi.

11 Kärnenergi Energi som kan frigöras genom en kärnreaktion kallas kärnenergi. I kärnreaktioner omvandlas kärnenergi till värmeenergi som I sin tur omvandlas till el.

12 Kemisk energi Energi som kan frigöras genom en kemisk reaktion kallas kemisk energi. Ämnen som kan brinna innehåller kemisk energi. Ett batteri innehåller kemisk energi, som minskar när batteriet används.

13 Värmeenergi Materia har värmeenergi på grund av sin temperatur. Kaffet I termosen innehåller mera värmeenergi ju hetare det är och ju mer kaffe som finns kvar.

14 Energiomvandlingar Strålningsenergi på din hud -> Solstrålarna absorberas av huden -> Värmeenergi Strålningsenergi på en växt -> bladen absorberar solstrålarna -> Kemisk energi

15 Arbete Arbete = mått på hur mycket energi som överförs I samband med kraft och förflyttning: Du äter en kaka -> Kemisk energi -> Muskel som arbetar -> Arbete -> Föremål som lyfts -> Lägesenergi

16 El Energi kan också förflyttas med elektrisk ström. Hur stor mängd energi som överförs beror på späningen, strömstyrkan och den tid som överföringen pågår. Energi som kommer från sladdar & andra tekniska ledningar = el Vatten som faller i en damm -> Lägesenergi -> Kraftverk -> El -> Dator -> Vågenergi (musik)

17 Nu: Slå upp boken på sida 268.
Rita bilder som demonstrerar var och en av de olika energiformerna!


Ladda ner ppt "Energiformer & omvandlingar"

Liknande presentationer


Google-annonser