Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tabellrelationer. 1.Informationen i det här formuläret kommer från tabellen kunder 2.…tabellen order… 3.…tabellen produkter… 4.…och tabellen orderdetaljer.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tabellrelationer. 1.Informationen i det här formuläret kommer från tabellen kunder 2.…tabellen order… 3.…tabellen produkter… 4.…och tabellen orderdetaljer."— Presentationens avskrift:

1 Tabellrelationer

2 1.Informationen i det här formuläret kommer från tabellen kunder 2.…tabellen order… 3.…tabellen produkter… 4.…och tabellen orderdetaljer. När man har skapat en tabell för varje ämne i databasen måste man sammanföra dem. Det göra man genom att placera ut gemensamma fält i tabeller som är relaterade. Detta för att kunna skapa frågor, formulär och rapporter som visas från flera tabeller samtidigt.

3 Hur gör man tabellrelationer En tabellrelation skapas genom att data i två tabeller matchas i nyckelfält. Fälten har oftast samma namn i de båda tabellerna. Nyckelfältet i den ena tabellen är oftast primärnyckeln, medan nyckelfältet i den andra tabellen är sekundärnyckeln. 1.Anställningsnummer finns i båda tabellerna – som primärnyckel… 2.…och som sekundärnyckel

4 Varför skapa tabellrelationer? Tabellrelationer förser frågedesignen med information. Tabellrelationer förser formulär- och rapportdesign med information Tabellrelationer utgör grunden för referensintegriteten som förhindrar att överblivna poster skapas i databasen. (En överbliven post är en post som refererar till något som inte längre finns tex en order till en borttagen kund)

5 Förstå referensintegritet Syftet med referensintegritet är att förhindra att överblivna poster skapas och synkronisera referenserna så den här typen av situationer inte uppstår. Följande villkor måste uppfyllas för att det ska gå att använda referensintegritet, annars kan problem uppstå: De gemensamma fälten från primärtabellen måste antingen vara en primärnyckel eller ha ett unikt index. De gemensamma fälten måste ha samma datatyp. Det enda undantaget är att ett Räknare-fält kan vara relaterat till ett talfält som har egenskapen Fältstorlek inställd på Långt heltal. Båda tabellerna måste finnas i samma Access-databas.

6 Visa tabellrelationer När man har skapat en tabellrelation ser det ut så här: 1. Primärnyckeln 2. Den här linjen representerar relationen 3. Sekundärnyckeln

7 Skapa, redigera och ta bort en tabellrelation Man kan skapa en tabellrelation på flera olika sätt. I dokumentfliken relationer I fönstret Fältlista Redigera en relation gör du genom att dubbelklicka på relationslinjen så öppnas en dialog för redigering Ta bort en tabellrelation gör du genom att markera relationslinjen och tryck på delete. (Då försvinner även referensintegriteten om det fanns någon.)


Ladda ner ppt "Tabellrelationer. 1.Informationen i det här formuläret kommer från tabellen kunder 2.…tabellen order… 3.…tabellen produkter… 4.…och tabellen orderdetaljer."

Liknande presentationer


Google-annonser