Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tidskapsel Av Edona, Elin &Josefin.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tidskapsel Av Edona, Elin &Josefin."— Presentationens avskrift:

1 Tidskapsel Av Edona, Elin &Josefin

2 Planeten Tellus I oktober år 2014 såg vår planet ut så här. Det finns åtta planeter i vårt solsystem och jorden är den planet som har den tredje minsta omloppsbanan kring solen. Precis som jorden kretsar kring solen så kretsar månen kring jorden. Planeten kretsar också runt sin egen axel. Vår planet var den enda planeten som det fanns liv på, eller det var vad vi trodde i alla fall. (Ni kanske vet mer än vad vi gjorde).

3 Vad hände. En meteorit (en gigantisk sten) krockade med vår planet
Vad hände? En meteorit (en gigantisk sten) krockade med vår planet. Kollisionen skapade en massa stoft som flög upp i atmosfären och gjorde det omöjligt för solens strålar att nå markytan, vilket i sin tur gjorde det enormt kallt och mörkt på jorden. Allt levande dog ut. Detta hade vi människor förutsett och hade därför skickat iväg 10 tappra människor ut i rymden för att överleva och en dag kunna återbefolka vår planet. De människorna var era förfäder.

4 Vad händer nu? Om ni läser detta så har vår plan fungerat och er uppgift är nu att återskapa det som en gång fanns här. Ni och er släkt har överlevt i 6000 år på ett rymdskepp som skapades av människorna som bodde på den här planeten och målet var att rädda mänskligheten för att en dag kunna återvända. Jordens öde ligger nu i era händer, men oroa er inte, vi ska hjälpa er så gott vi kan. Lycka till!

5 På jorden fanns många olika levande varelser. Vi kallade de för djur
På jorden fanns många olika levande varelser. Vi kallade de för djur. Det fanns många olika arter, vissa hade bott på jorden i flera miljoner år. Alla de figurer ni ser på bilden till vänster var djur som levde på den här planeten när katastrofen inträffade. Detta är ganska tragisk fakta för många av de här varelserna kommer ni aldrig få se med egna ögon. De är utdöda för alltid. Men på något sätt tror vi att en del av arterna kommer tillbaka, precis så som allt skapades från första början. Människan är också ett djur och levde på jorden precis som de andra varelserna, men vi var lite speciella. Människan utvecklade en så kallad storhjärna och kunde kommunicera och tänka på ett helt annat vis är de andra djuren. Det var också därför just vi människor lyckades rädda vår art från att dö ut. På bilden till höger sitter människobarn i en form av ett hjärta. Hjärtat var en symbol för kärlek här på jorden.

6 Jorden skapades för ungefär 4,5 miljarder år sedan
Jorden skapades för ungefär 4,5 miljarder år sedan. Jorden hade en underbar natur med både hav och land. Men en av jordens absolut finaste tillgångar var nog ändå luften. Tack vare atmosfären finns det syre på vår planet. Människan levde på jorden i ungefär 4 miljoner år innan vi tvingades ge oss av ut i rymden. Trots det har nog människans vistelse på jorden satt djupa avtryck, både bra och dåliga.

7 Ekosystem Det finns något som kallas ekosystem och detta nedan är ett exempel. Respektera djuren och växterna för de är livsnödvändiga. Ett nytt ekosystem kommer att skapas när ni återvänder till jorden. Det finns kopplingar mellan människorna, djuren och växterna.

8 Människan har skapat en massa häftiga grejer. Här är en del exempel
Människan har skapat en massa häftiga grejer. Här är en del exempel. Tyvärr har människan inte tänkt på miljön i alla lägen.

9 Topp 5 misstagen – gör aldrig om detta!
Förstörandet av ozonlagret – Det finns något som kallas ozonlagret. Det är som ett tunt skal runt jorden. Ozonlagret skyddade oss från solens farliga UV-strålning. Människan har förstört ozonlagret när vi har använt freoner. Freoner fanns i kylar och frysar tidigare, men på talet upptäckte man hur dåligt det var och tog bort det. Då hade ozonlagret redan tagit stor skada. Använd istället isobutan. Förbränningen av fossila bränslen – Näst intill alla fordon (bilar, bussar, flygplan, båtar o.s.v) gick på olja eller bensin. Detta ledde till en massa avgaser som spreds i atmosfären och koldioxidhalten i luften ökade, vilket gjorde att det blev varmare på jorden och glaciärerna smälte. Dessutom så har det inträffat en del gånger att båtar och oljeplattformar har gått sönder, vilket gjorde att enorma mängder olja läckte ut i haven. Fortsätter man med det kan det leda till att haven blir sura. Man kan använda sig av andra bränslen. Strålningen och kärnkraften – På jorden fanns det stora markområden som var helt obrukbara, eftersom det fanns så mycket gift i marken. Giftet som förstörde marken kom från olika sorters strålning som fanns bland annat i kärnkraftverken. Kärnkraft var ett sätt för människan att skapa energi genom att klyva atomer, men det finns så många andra betydligt mer miljövänliga sätt att framställa energi på, använd dem. Skövlandet av regnskogar – På jorden fanns stora skogar och regnskogar som människorna högg ner enorma delar av. Det var inte alls bra för miljön. Skogarna behövs för att fotosyntesen ska fungera. Ibland säger man att regnskogarna var jordens lungor. Människorna behövde trä till bränsle, men också för att tillverka papper. Det vi gjorde fel var att vi inte återplanterade skog igen, eftersom det inte var ekonomiskt lönsamt. Om ni behöver hugga ner skog, så plantera åtminstone nya träd. Nedskräpning – All sorts nedskräpning av såväl land som hav är jättedåligt för miljön. Ämnen som t.ex. plast var bra i många sammanhang, men det ska inte finnas i naturen. Plast kan inte naturen bryta ner och när vi människor dumpade det i skogar och haven så började djuren äta det. Det ledde till att de avled. Plast är giftigt och kroppar kan inte ta hand om det. Vad ni än gör, släng inte saker i naturen.

10 Uppfinningarna som förändrade världen!
Hjulet uppfanns för att underlätta förflyttning. Elektriciteten uppfanns för att ge bättre ljus och värme än stearinljus. Medicin uppfanns för att hjälpa sjuka människor. Telefon uppfanns för att lättare kunna kommunicera. Kamera uppfanns för att föreviga ögonblick – det är tack vare den som vi kan visa bilder för er. Datorn uppfanns för att underlätta, det var en stor teknisk framgång. Röntgen uppfanns för att kunna se människors skelett, utan att skada människorna.

11 Datorn! I vår tidskapsel ligger ett föremål. Det är en dator. Den är tänkt att den skulle hjälpa er när ni kom tillbaka till jorden. Vi hoppas att den fortfarande fungerar. För att starta den så klicka på den här knappen: Sök i ett program som heter Google. Lycka till!

12 Jorden är en fantastisk plats, ta vara på den!
Vår Vinter Jorden är en fantastisk plats, ta vara på den! Höst Sommar


Ladda ner ppt "Tidskapsel Av Edona, Elin &Josefin."

Liknande presentationer


Google-annonser