Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

KEMINS BETYDELSE FÖR TEKNOLOGISKA LANDVINNINGAR Kemister och kemiingenjörer har bidragit med mycket inom jordbruk och livsmedel som gjort att majoriteten.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "KEMINS BETYDELSE FÖR TEKNOLOGISKA LANDVINNINGAR Kemister och kemiingenjörer har bidragit med mycket inom jordbruk och livsmedel som gjort att majoriteten."— Presentationens avskrift:

1 KEMINS BETYDELSE FÖR TEKNOLOGISKA LANDVINNINGAR Kemister och kemiingenjörer har bidragit med mycket inom jordbruk och livsmedel som gjort att majoriteten av jordens befolkning kan odla, skörda och konsumera rikligt med god och näringsriktig mat. För hundra år sedan kom maten på ett ordinärt middagsbord från den egna gården eller från dess närhet. Detta kan synas idylliskt och ekologiskt riktigt men krävde också att större delen av befolkningen ägnade sig åt att producera eller tillreda födan. Sällan tänker vi på den mängd arbete som faktiskt lades ner på att ta fram maten. Sällan tänker vi heller på de problem man hade för att förvara maten. De senaste hundra åren har medfört stora förändringar på vårt matbord. Produktionen i jordbruket har ökat enormt och mat och vatten är alltid lätt tillgängliga. Moderna jordbruk utnyttjar kemiska framsteg för att höja produktionen bland annat genom att använda gödningsmedel och pesticider. Konsumenterna drar också nytta av kemiska uppfinningar som ökar matens näringsinnehåll, smak, tillgänglighet och stabilitet. Kemiska framsteg bidrar till att föda en snabbt växande världspopulation. IV.1. Gödningsmedel och näringsämnen Kvävefixering Haber-Bosch processen Kemiska gödningsmedel Gröna revolutionen och hybridplantor IV.3. Förädling, hantering och säkerhet Sakarin och sötningsmedel Vitaminer Hållbarhet och hantering Säkerhet och kontroll av mat IV.2. Växtskydd Bordeaux metoden och fungicider DDT och pesticider Veterinärmedicin Mekanisering IV.4. Förvaring av mat Matförpackningar Kylmedel Mikrovågsugnar Rent vatten IV. JORDBRUK OCH LIVSMEDEL

2 Kronologi 1881 Den franska vetenskapsmannen Louis Pasteur vaccinerar boskap mot mjältbrand orsakat av bakterien Bacillus anthracis. 1883 Kemisten Johan Gustav Kjeldahl på Carlsberg Laboratoriet i Köpenhamn utvecklar en metod för att bestämma kväveinnehållet i organiskt material. 1884 Den franska botanisten Pierre M. A. Millardet uppfinner Bordeaux-blandningen för att bekämpa mjöldagg i vinodlingarna. 1901 John F. Quenny, grundaren av företaget Monsanto, lanserar det artificiella sötningsmedlet sakarin. 1913 Två tyska kemister, Fritz Haber and Carl Bosch utvecklar processen att producera ammoniak i industriell skala. 1913 Elmer V. McCollum och Marguerite David upptäcker vitamin A i smör och äggula. 1918 Firman Kelvinator släpper det första hemma-kylskåpet på marknaden. Det kyls med en kompressor. 1933 Mjölk med tillsats av vitamin D säljs kommersiellt. 1939 Schweizaren Paul Mueller finner att DTT är en potent insekticid. 1943 Amerikanska kemister utvecklar spray- metoder för att sprida bekämpningsmedel på fälten. 1953 Hushållsfolien introduceras. 1964 ”Den gröna revolutionen”: Hybridplantor och gödningsmedel undanröjer svältproblem i större delen av världen. 1972 DDT förbjuds i USA. (Som första land i världen förbjuds det i Ungern 1968.) 1974 Monsanto introducerar Roundup. 1990 “Functional food” och näringstillsatser blir mer och mer populärt. Louis Pasteur vaccinerar djur Utrustning för att bestämma kväveinnehållet i organiskt material enligt Kjeldahls metod Pierre M. A. Millardet Tidiga förpackningar med sakarin Äggula innehåller vitamin A Kylskåp för hemmet från Kelvinator DDT Mjölk med tillsats av vitamin D Reklam från Monsanto


Ladda ner ppt "KEMINS BETYDELSE FÖR TEKNOLOGISKA LANDVINNINGAR Kemister och kemiingenjörer har bidragit med mycket inom jordbruk och livsmedel som gjort att majoriteten."

Liknande presentationer


Google-annonser