Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den franska revolutionen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den franska revolutionen"— Presentationens avskrift:

1 Den franska revolutionen 1789-1799

2 Orsaker till revolutionen
En enväldig kung av Guds nåde – Kungen tog bara befallning från Gud. Ludvig XVI

3 Orsaker 2. Den katolska kyrkans stora inflytande på tankar och idéer.

4 Orsaker 3.Borgarna och bönderna var de enda som betalade skatt.
4. Adeln hade ensamrätt till alla höga befattningar.

5

6

7 Orsaker 5. Statskassan var tom pga. alla krig
7. Hovets och adelns slösaktiga lyxliv 8. Missväxt och svält

8 6. Upplysningsidéerna (Voltaire och Rousseau)

9 Upplysningen Upplysningens viktigaste idé var tron på människans förnuft. "Alla människor är kapabla att tänka själva", menade man. Därför ska man inte okritiskt tro på sådant som makthavare och andra auktoriteter hävdar. Man behöver inte ens tro på det som olika kyrkor lär ut och det som prästerna predikar. En annan viktig tanke under upplysningen var att samhället utvecklades bäst av jämlika människor i samverkan.

10 Riksdagen sammankallas
För att skapa ett fungerade skattesystem sammankallade kungen riksdagen (hade inte sammanträtt sen 1614) Kungen (borgarna och bönderna) vill att även adeln och prästerna ska betala skatt. Adeln och prästerna vägrar

11 Det tredje ståndet (som får stöd av en del präster och adel) förklarar att de är Frankrikes nya riksdag. Kungen låter stänga deras lokal.

12 Eden i Bollhuset Det tredje ståndet flyttar till en ny lokal och svär en ed att inte lämna lokalen förrän kungen går med på att de är den enda rikdagen – Nationalförsamlingen. Kungen går till sist med på detta.

13

14 Oroligheter i Paris Kungen beordrade sina styrkor av armén att omringa Paris. Rykten spreds att kungen planerade en massaker (massdödande) på parisborna. Folk började att beväpna sig.

15 Stormningen av Bastiljen

16 Deklarationen om de mänskliga rättigheterna

17 Kvinnotåget från Paris

18 Det var brist på mat i Paris
Det var brist på mat i Paris. En stor mängd kvinnor tågade ut till slottet Versailles och krävde mat av kungen och de tvingade kungafamiljen att följa med till Paris.

19 Flykten till Varennes Kungafamiljen försökte att fly från Frankrike med hjälp av den svenske greven Axel von Fersen. Flykten misslyckades och kungafamiljen fördes tillbaka till Paris och fängslades.

20

21 Bönderna gör uppror på landsbygden mor alla avgifter och skatter
Bönderna gör uppror på landsbygden mor alla avgifter och skatter. Dödar adeln och bränner ner godsen. Adeln flyr utomlands. (Det franska köket sprids i Europa.

22 Krig mot Österrike. Man vill sprida revolutionen över Europa
Krig mot Österrike. Man vill sprida revolutionen över Europa. Septembermassakern då mer än tusen fångar dödades. Nu börjar revolutionärerna bekämpa varandra.

23 Kungen och drottningen anklagas för förräderi avrättas
Monarkin avskaffas utropas republiken – år ett för den nya kalendern i Frankrike Kungen och drottningen anklagas för förräderi avrättas

24

25

26 Skräckväldet Inbördeskrig utbryter i landet. Revolutionsledarna bekämpade ”fiender” inom och utom landet. Under ett år avrättades mellan människor i Paris. Främst människor ur det tredje ståndet.

27

28 Revolutionsledarna Marat, Danton och Robespierre

29 Slutet på revolutionen
År 1799 tar Napoleon makten. Han styr Frankrike tillsammans med två konsuler. Han avslutade den franska revolutionen genom att försona tidigare fiender och förbättra relationerna till kyrkan.

30

31 År 1804 låter Napoleon kröna sig till kejsare


Ladda ner ppt "Den franska revolutionen"

Liknande presentationer


Google-annonser