Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett."— Presentationens avskrift:

1 Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett vattenbad. Burkarna trycks ihop (se bild 2) (gratisreklam för geometri ) När vattnet börjar koka, så ökar trycket i burken. När vi vänder ner burken i vattnet så kyls burkens väggar ner samt luften inuti. Trycket inuti blir lägre än utanpå. Det stora trycket utanför trycker ihop burken.

2 ”Dykaren” När vi utövar tryck mot ballongbiten så ökar vi trycket i kolven. Vattnet måste ta vägen någonstans. Den enda platsen vattnet kan sticka in i är i den lilla burken. Men när den lilla flaskan blir fylld med vatten, så blir den tyngre och då sjunker den till botten. När vi däremot tar bort vår hand, så minskar trycket i flaskan. Vatten kan rinna ut från lilla burken, den blir lättare igen och stiger till ytan.

3 Vattenbad, glas, högre kärl Om vi fyller glaset med vatten under vattenytan, vänder på det och drar det uppåt (utan att vi drar ovanför vattenytan) så kan man ”lyfta” vatten. Ungefär 10 meter! Vattenytan trycks ner av lufttrycket. Så egentligen är det lufttrycket som trycker ner vattenytan som trycker upp vattnet i glaset!


Ladda ner ppt "Brännare, fanta/ölburk med lite vatten i, vattenbad vid sidan om Vi värmer Fantaburken tills vattnet börjar koka, sedan vänder vi den hastigt ner i ett."

Liknande presentationer


Google-annonser