Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Uppstart projekt oktober 2014

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Uppstart projekt oktober 2014"— Presentationens avskrift:

1 Uppstart projekt oktober 2014
Ayla från Norr Uppstart projekt oktober 2014

2 Cro-magnon flickan Ayla lever tillsammans med sin familj någonstans i Europa för 30 000 år sedan.

3 En jordbävning dödar Aylas familj!

4 Hon är helt ensam, ingen mat, ingen familj eller någon hon känner
Hon är helt ensam, ingen mat, ingen familj eller någon hon känner. Hon vandrar över berg och floder i många dagar och många nätter. Hon känner sig så ensam…

5 Ett farligt grottlejon attackerar henne och hon blir svårt skadad.

6 Ayla möter några andra människor i skogen, de ser helt annorlunda ut
Ayla möter några andra människor i skogen, de ser helt annorlunda ut. Hon försöker prata med dom men dom förstår ingenting, Ayla märker att dom pratar med varandra med hjälp av teckenspråk. Dom skrattar åt henne för dom tycker att hon ser konstig ut.

7 Människorna som är neanderthalare- de första människorna- adopterar Ayla- fast dom tycker hon är ful och konstig. Dom är rätt taskiga mot henne faktiskt…

8 Klanens schaman låter Ayla bo hos honom och hans syster- medicinkvinnan. Schaman som heter Creb är som en slags präst, han kan prata med de döda och har mycket kraft.

9 Ayla är nyfiken och tycker om att upptäcka saker
Ayla är nyfiken och tycker om att upptäcka saker. Hon har alltid skinn hängande runt midjan så att hon kan samla frön och växter i den. Hon vill också lära sig att bli en medicinkvinna.

10 Klanen tror på andar i form av totem
Klanen tror på andar i form av totem. En totem är ett djurs ande som skyddar. Klanens ande är grottbjörnen. Alla i klanen bär en liten skinnpåse så att deras totem kan bo där i.

11 Creb i klanen har bara ett öga och en arm och han är förlamad i ett ben. Creb är klanens mogur- klanens andlige ledare. Kallas också schaman. Han talar till andarna och leder vissa cermonier(högtider). Creb är som en far till Ayla och lär henne klanens handrörelser så att hon kan kommunicera med de andra. Creb är mycket mäktig.

12 Brun är klanens ledare, han är rättvis och smart
Brun är klanens ledare, han är rättvis och smart. Han hjälper Ayla när hon gjort någonting som inte är tillåtet. Hon vet ju inte att vissa saker är förbjudna att göra i början eftersom hon inte förstår språket. Vissa i klanen blir arga när hon gör fel…

13 Broud är lika gammal som Ayla och han ogillar Ayla
Broud är lika gammal som Ayla och han ogillar Ayla. Han slår henne och plågar henne så fort han kan och ingen ser. Han är son till Brun och skall bli ledare när Brun dör.

14 Klanen bor i en grön skog nära en liten sjö
Klanen bor i en grön skog nära en liten sjö. Dom bor i en grotta med flera olika eldar som är avskilda med stenar.

15 Männen jagar en bit bort det ser ut som ett öppet fält med ett fåtal träd, de jagar mammut.

16 Miljön är viktig för att klanen skall överleva
Miljön är viktig för att klanen skall överleva. Det måste finnas växter och örter och möjlighet att fiska och jaga. Kvinnorna får inte jaga och måste lyda sin man. Kvinnor får plocka nötter och frön, städa, bereda korgar och skinn.

17 Ayla tillhör cromagnonfolket och det folket kallas för ”De andra” av klanen. Klanen tillhör neanderthalare-folket. När Ayla växer upp blir Broud mer och mer irriterad på Ayla. Han får också mer och mer makt.

18 När ledaren Brun dör bestämmer Broud att Ayla inte får bo hos klanen mer. Hon blir utstött av alla. Ayla bestämmer sig för att leta upp ”De andra”

19 Hur ska det gå för Ayla?


Ladda ner ppt "Uppstart projekt oktober 2014"

Liknande presentationer


Google-annonser