Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är gatukonst/graffiti? vad-ar-vad

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är gatukonst/graffiti? vad-ar-vad"— Presentationens avskrift:

1 Vad är gatukonst/graffiti? http://www.svtplay.se/klipp/2667013/graffiti-gatukonst-och-klotter- vad-ar-vad http://fotoklotter.blogg.se/2013/february/vad-ar-gatukonst- egentligen.html http://www.gatukonst.se/2014/12/31/nyarshalsning-fran-vegan- flava/http://www.gatukonst.se/2014/12/31/nyarshalsning-fran-vegan- flava/

2 Graffiti är konst i stadsmiljö. Den kan vara målad på offentliga platser lagligt eller olagligt! Eller användas till reklam, till sociala och politiska meddelanden eller bara vara estetiskt.

3 Gatukonst är konst i stadsmiljö – en vidareutveckling av graffitikonsten Invånare i staden tar själva hand om utsmyckningen Konstnärligt uttryck Viljan att omforma staden till en mer personligt socialt rum. Mening och sammanhang i stadsmiljö http://www.svtplay.se/klipp/2667013/graffiti -gatukonst-och-klotter-vad-ar-vad

4 . Graffiti ord: Tags är en signatur skriven i tusch. Throw-up är ett ord skriven med tjocka bokstäver med konturer runt i två färger. Piece är en stor färdig målning. (förkortning på masterpiece) 3d graffiti

5 Målad i stilen Wildstile. Svårtydd bokstavsdesign.

6

7 Gatukonst är en form av obeställd, ofta illegal konst i stadsmiljö, och uppstod som en vidareutveckling av graffitikonsten.

8 Graffiti kan även vara en konstform som ställs ut på gallerier runt om i världen. Här är ett exempel på ett konstverk av Jean-Michel Basquit (1960-1988) som är en av de första och mest kända graffitikonstnärerna från USA, där graffitin en gång började!

9 En annan mycket känd graffiti konstnär från USA var Keith Haring (1958-1990). Hans verk blev också mycket kommersiellt framgångsrika och förekom som motiv på T-shirtar, knappar och klistermärken i samband med aidskampanjer med mera.

10

11 Det här är ett exempel på en omskriven målning på 180 kvm, som konstnären Carolina Falkholt målat på en vägg i en skola i Halmstads kommun. Den har blivit kritiserad för att den föreställer ett kvinnligt,könsorgan.

12

13

14 Banksy är pseudonym för en anonym engelsk graffiti-konstnär, politisk aktivist, filmregissör och målare. Han är känd för sina satiriska graffitimålningar som görs i en distinkt stencilstil.

15

16

17

18

19

20

21 SATIRSATIR

22 Vad är garffiti? En speciell stil – mycket färgstarka färger Ofta bild och text i samma målning Målar med sprayfärg och tusch Målar på väggar- inga avgränsade ramar Böjda och formade bokstäver- tredimensionella bokstäver Vill berätta något t ex orättvisor- sprida ett budskap Ofta fantasibilder- t ex kombinerar saker som inte brukar höra ihop Tjocka och smala konturlinjer Täckande bildytor Ny modern stil- annorlunda bildvärld

23 Vad utmärker en Graffiti målning? Målat på offentliga väggar Mycket färger- starka och klara färger Inga ramar eller begränsningar. Man kan göra hur man vill. Stor variation hur de ser ut. Graffiti har ofta ett budskap t ex politiskt eller socialt. Konstnärerna uttrycker sig personligt och på sitt eget sätt. Är en konstform Anpassar målningarna till platsen – ofta i stadsmiljöer.


Ladda ner ppt "Vad är gatukonst/graffiti? vad-ar-vad"

Liknande presentationer


Google-annonser