Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Trygghetssystemen i internationellt perspektiv – några kommentarer Per Molander 22 maj 2012.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Trygghetssystemen i internationellt perspektiv – några kommentarer Per Molander 22 maj 2012."— Presentationens avskrift:

1 Trygghetssystemen i internationellt perspektiv – några kommentarer Per Molander 22 maj 2012

2 Samverkansinitiativ med osäkert utfall Svårt att utvärdera: olika traditioner, olika administrativa strukturer, federala kontra unitära stater Tunt med resultat: viss aktivering, liten eller ingen ökning av återgång i arbete, vissa förbättringar för funktionshindrade, vissa negativa effekter Slutsatser för Sverige? - alla är positiva till samverkan - informationsutbyte mellan myndigheter är ett problem - kunskapen om effekter är fragmentarisk Den fundamentala frågan är en annan: Hur förbättra situationen för personer som har lägre arbetsproduktivitet än genomsnittet?

3 Socialförsäkringarna i internationell jämförelse Sverige har normaliserats Arbetsskadeförsäkringen relativt sett minst generös Utformningen är generellt sett inte optimal Utvecklingen i hög grad resultatet av icke- beslut Den fundamentala frågan är inte av teknisk utan politisk natur: Hur aktiv ska staten vara för att balansera maktförhållanden i samhället och utjämna ekonomiska olikheter?

4 Inkomstolikheter inom OECD-länder, 1985-2008

5 Inkomstolikhet och social tillit Källa: H. Jordahl, INF WP 715 (2007)

6 Medskick till Socialförsäkringsutredningen Hur förbättra situationen för personer som har lägre arbetsproduktivitet än genomsnittet? Hur aktiv ska staten vara för att balansera maktförhållanden i samhället och utjämna ekonomiska olikheter?


Ladda ner ppt "Trygghetssystemen i internationellt perspektiv – några kommentarer Per Molander 22 maj 2012."

Liknande presentationer


Google-annonser