Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Viktiga ord och begrepp. Riksdag 349 stycken Bestämmer i Sverige Stämmer överens med valresultatet. D.v.s. om 20 % har röstat på ett parti så ska de ha.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Viktiga ord och begrepp. Riksdag 349 stycken Bestämmer i Sverige Stämmer överens med valresultatet. D.v.s. om 20 % har röstat på ett parti så ska de ha."— Presentationens avskrift:

1 Viktiga ord och begrepp

2 Riksdag 349 stycken Bestämmer i Sverige Stämmer överens med valresultatet. D.v.s. om 20 % har röstat på ett parti så ska de ha 20 % av mandaten = riksdagens platser Valkretsarna ska se till att alla delar av Sverige finns representerade i riksdagen http://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/

3 Regering De vinnande partiet/partierna bildar regering De som har suttit i regeringen de senaste valperioderna kallas för alliansen. Regeringen ska ge förslag till riksdagen om vad som behövs göras och sedan genomföra det riksdagen beslutar. Det finns olika typer av regeringar….

4 Regering Majoritetsregering Minoritetsregering Koalitionsregering Samlingsregering

5 Viktiga ord och begrepp riksdag mandat valkrets regering direkt demokrati representativ demokrati motion proposition utskott departement talman Konstitutionsutskottet


Ladda ner ppt "Viktiga ord och begrepp. Riksdag 349 stycken Bestämmer i Sverige Stämmer överens med valresultatet. D.v.s. om 20 % har röstat på ett parti så ska de ha."

Liknande presentationer


Google-annonser