Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Har tekniken någon betydelse för oss? Ja! Vad krävs för att civilisationen ska överleva och utvecklas? Räcker det? Nej! Här är ett exempel: att kunna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Har tekniken någon betydelse för oss? Ja! Vad krävs för att civilisationen ska överleva och utvecklas? Räcker det? Nej! Här är ett exempel: att kunna."— Presentationens avskrift:

1

2 Har tekniken någon betydelse för oss? Ja!

3 Vad krävs för att civilisationen ska överleva och utvecklas? Räcker det? Nej! Här är ett exempel: att kunna hantera elden dvs. energin Människor lärde apor att röka och hantera elden på 30-talet, men de kunde inte berätta och visa hur man gör för sina barn. Trots att de blev vanerökare.

4 Nej, du måste dessutom att ha ett skriftspråk. Då kan du berätta, genom att skriva ned allt du vet och har forskat fram.

5 Exempel på språk är: Ritning Foto Noter Svenska, engelska och tyska

6 Först då kan vi utveckla en massa nyttiga och onyttiga saker.

7 Lyxigt SPA- badrum?? Vad styr den tekniska utvecklingen? Behov och vinstintressen Men HIV i Afrika kan bromsas med mediciner men det finns inga pengar till mediciner. Ny statussymbol - det lyxiga badrummet. Pengar och behov finns i Sverige

8 Vad styr den tekniska utvecklingen? Politik och politiska beslut Miljöbil får skattebefrielse och vid nyköp 10000:- kr i rabatt. Trängselskatt i Stockholm Betalstation Miljöbil

9 Vad styr den tekniska utvecklingen? Förutsättningar Förutsättning: Mycket snö? Då behövs en snöskoter. I Skåne behövs inga snöskoters. Varför?

10 Krig som drivkraft =Mikrovågsugnen kom till som en biprodukt under utveckling av radarn. Vad styr den tekniska utvecklingen? Samt många andra saker. = Trupptransport och bombplan tillsammans med den tyska V-1 raketen från 1940-talet lade grunden till det civila flyget. t.ex.

11 Leklusten t.ex berg- och dalbana, fritidsbåtar, dataspel Vad styr den tekniska utvecklingen?

12 Lättjan, dvs. den lata människan jämför

13 Vad styr den tekniska utvecklingen? att överleva och skapa förutsättningar för våra barn att leva. Samt den allra största drivkraften:

14 Sammanfattning för teknikutveckling. Detta driver oss framåt: att kunna hantera elden och energin att ha språk för att delge nästa generation sina kunskaper att överleva och skapa förutsättningar för sina barn att leva behov och vinstintressen förutsättningar och politik krig som drivkraft av teknikutvecklingen leklusten lättjan, dvs. den lata människan

15 Till eleven vid Olaus Petriskolan Vid nästa lektionstillfälle gör vi en kunskapskontroll Vad menas menas med detta? Ge tre exempel! att kunna hantera elden och energin o.s.v. tills du arbetat igenom alla punkter på föregående sida och kommande arbetsblad!

16 The End! Lycka till!


Ladda ner ppt "Har tekniken någon betydelse för oss? Ja! Vad krävs för att civilisationen ska överleva och utvecklas? Räcker det? Nej! Här är ett exempel: att kunna."

Liknande presentationer


Google-annonser