Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Att katastrofsäkra DataCenter miljön Mikael Gunnarsson Logistik & IT Chef Outokumpu Nordic Brass.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Att katastrofsäkra DataCenter miljön Mikael Gunnarsson Logistik & IT Chef Outokumpu Nordic Brass."— Presentationens avskrift:

1 Att katastrofsäkra DataCenter miljön Mikael Gunnarsson Logistik & IT Chef Outokumpu Nordic Brass

2 Outokumpu Nordic Brass är ett företag med specialkompetens och lång erfarenhet när det gäller mässingstillverkning. Vi är sedan augusti 2003 en sammanslagning av de två mässingsverken Nordic Brass i Västerås och Boliden Gusum. vardera med en historia sedan början av 1600-talet. Vi är till lika delar ägda av Hexagon och Outokumpu. Outokumpu Nordic Brass tillverkar halvfabrikat i mässing för VVS- och verkstadsindustrin, fordon, bygg, el och telecom, i en av Europas främsta produktionsenheter. Vi förser marknaden med ett brett utbud av högkvalitativa mässingsprodukter som rund, fyrkantig och sexkantig stång, profiler, muttrar och tackor.

3 Varför ny miljö? Outokumpu hade en traditionell miljö bestående av 16 rack- och standalone- Intel och IBM servrar. I den miljön hanterades backuper per dygn / vecka / månad. Vid en eventuell krasch fick vi ominstallera servern och därefter läsa tillbaka backup. Snitt åldern på serverparken låg på cirka 4,5 år. Med tiden så ökar kraven på tillgänglighet och säkerhet samtidigt som kraven på effektivitet också ökar. Vi har tillverkning 7/24. Allt mer data blir affärskritiskt och förutom affärssystem blir även mail samt övriga kringsystem känsliga för driftstopp och dataförluster.

4 Ekonomi var också en drivkraft inför förändringen där Tillgänglighet, Trygghet och Total ekonomi var ledord. För att uppnå detta startades ett projekt vi tillsammans med Atea utvärderade ett antal lösningar och tog fram en förvaltningsmodell och ett ekonomisk beslutsunderlag som baserades sig på en 5 -årsplan. Viktiga punkter i underlaget var: Leasing för att få kontroll på kostnad över 5 år Kostnader för att byta ut fysiska servrar till ”motsvarande” fysiska servrar under en 5 års period skulle bli mer än kostnaden för den nya leasade lösningen. Driftstödet från Atea på den nya miljön är enklare och stabilare. Funktioner som Dedup och Snapshot ger minskade kostnader på sikt.

5 Säkerhet Tidigare datahall var i behov att byggas om för att uppnå de krav på fysisk säkerhet som krävdes. I projektet konstaterades att i och med virtualiseringen kunde hela den primära hallen hanteras i ett Rittal säkerhetsskåp Den sekundära hallen placerades separerat i annan del av företaget Redundans i Virtuell miljö (Citrix och Vmware) medger underhåll under drift utan nertid eller prestanda förlust. Delmoment Fysisk säkerhet Virtualisering, konsolidering Katastrofsäkring (backup/restore/failover) Accesstrategi, mobilitet och flexibilitet

6 Då företaget står inför en generationsväxling är det av största vikt att underhåll och drift är så enkelt och smärtfritt som möjligt utan avkall på funktion eller säkerhet. De delar som främst underlättar är: Virtualiseringen som medger en betydligt högre drift säkerhet med hjälp av funktioner som vMotion, HA, Storage vMotion Förenklad backup genom att hantering på traditionellt sätt via endast sker månadsvis då Snabb applikations backup och restore med snapshot som SnapManager för Microsoft SQL och Exchange Tillgänglighet med hjälp separerat drift och backup site där Vmware och Netapp SnapManager VI samt Netapp Snapmirror och Netapp Snap vault är de funkioner som gör skillnad.

7 7 Primär HallBackup-D/R Hall SnapVault till Nearstore Ger backup med Dedup (>50:1) Detta ger snabb backup samt mycket snabb restore från D2D Daglig backup inkl file level restore FAS2040 Backup ca 9TB FAS2040 Cluster ca 5TB VMware SnapManager VI ger fillevel/image restore från primärdisk på VMware system Fiber (lastdelning VMware / Backup) Backup av applikationer och system Full backup på ett par minuter via Storage Restore från primärdisk. Dedup på primär data ger besparing på > 50 % på VMware system Xenserver ONNBSrv01-APP ONNBSrv015-APP ONNBSrv90 ORACLE VMware Data Center

8 Nästa Steg -Virtuella klienter både tunna och feta -Den effektiva kopplingen mellan Server/client virtualisering och Netapp gör detta möjligt.

9 Innovation Företag bakgrund Varför ny miljö -Gammal miljö där server och data låg tillsammans. -Snitt ålder på 4,5 år -Ekonomi -Leasing (kontroll på kostnad över 5 år) -Byta ut fysiska mot fysiska skulle vara ca 16*150´000 SEK -Säkerhet -Redundans i Virtuell miljö -Primär hall ligger i ett Rittal säkerhetsskåp -Sekundär hall separerat i annan del av företaget -Förenklat underhåll -Förenklad backup hantering -Snabb backup och restore me -Tillgänglighet Separerat Drift och backup site (Snap vault) Nästa Steg -Virtuella klienter både tunna och feta -Den effektiva kopplingen mellan Server virtualisering och Netapp gör detta möjligt. -Bild på Rittalskåp


Ladda ner ppt "Att katastrofsäkra DataCenter miljön Mikael Gunnarsson Logistik & IT Chef Outokumpu Nordic Brass."

Liknande presentationer


Google-annonser