Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

VÅLD I NÄRA RELATIONER En föreläsning av Medina Becirovic Emkic.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "VÅLD I NÄRA RELATIONER En föreläsning av Medina Becirovic Emkic."— Presentationens avskrift:

1 VÅLD I NÄRA RELATIONER En föreläsning av Medina Becirovic Emkic

2 Vad är våld i nära relationer?
En person utsätts för våld inom familjen Det kan vara psykisk, fysisk eller sexuell våld Exempel på våld i nära relationer: Misshandel Barnaga Kvinnlig könsstympning

3 WARIS DIRIE CC-BY-SA

4 WARIS DIRIE Född 1965 Från Somalia
Jobbar som modell, författare och FN-ambassadör Hon har skrivit tre böcker om sitt liv: En blomma i Afrikas öken Ökenblomman återvänder Smärtans barn

5 KVINNLIG KÖNSSTYMPNING
Källa: Types Of Female Genital Mutilation (FGM/FGC), BlatantWorld.com, CC-BY

6 Varför? Ursprung: Kvinnor som inte är stympade är smutsiga eller prostituerade. Klitoris är en manlig del som man måste ta bort. När man blir stympad blir man kvinna.

7 Tradition: Det sociala trycket är stort på mammor. Mormor, farmor, mostrar, fastrar tycker att barnet ska stympas så mamman kan inte säga nej. Flickor vill bli lika som sin mamma. En del tror att klitoris kan växa och bli lika stor som en penis.

8 Religion Det står inte i Bibeln eller i Koranen eller någon annan religiös skrift att man ska könsstympa kvinnor. Könsstympning finns både bland kristna, muslimer och animister.

9 Lagen Kvinnlig könsstympning är förbjuden i Sverige.
Även om en kvinna vill, så får man inte könsstympa någon i Sverige.

10 Den som gör en könsstympning i Sverige kan dömas till fängelse.
Man kan få fängelse om man åker till ett annat land och gör en könsstympning på en kvinna. Det är förbjudet att sy ihop en kvinnas vagina efter en förlossning. Alla som arbetar med barn och ungdomar i Sverige MÅSTE prata med socialtjänsten om de tror att en flicka har blivit könsstympad eller om de tror att hon ska bli det.

11 Risker för hälsan Flickor och kvinnor kan få problem efter en könsstympning. Många kan få svårt att kissa eftersom urinröret skadas. Många får värk och smärta i underlivet. Den värken kan de ha hela livet. De kan få problem vid menstruation och de kan få infektioner. De kan få problem när de ska få barn.

12 Arbete mot könsstympning
I Sverige arbetar flera föreningar mot kvinnlig könsstympning. RISK (riksföreningen stoppa kvinnlig könsstympning) RFSU (riksföreningen för sexuell upplysning har information på olika språk)

13 Vård och hjälp Om du har frågor eller behöver hjälp kan du ringa:
Ungdomsmottagning (finns i Tierp) Gynekologisk mottagning (finns i Tierp) Kvinnoklinik (finns i Uppsala) Södersjukhuset (finns i Stockholm)


Ladda ner ppt "VÅLD I NÄRA RELATIONER En föreläsning av Medina Becirovic Emkic."

Liknande presentationer


Google-annonser