Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vi minns 2014 med bilder. Ice Bucket Challenge Årets hetaste utmaning för välgörenhet är iskall. The Ice Bucket Challenge innebär att den som antar utmaningen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vi minns 2014 med bilder. Ice Bucket Challenge Årets hetaste utmaning för välgörenhet är iskall. The Ice Bucket Challenge innebär att den som antar utmaningen."— Presentationens avskrift:

1 Vi minns 2014 med bilder

2 Ice Bucket Challenge Årets hetaste utmaning för välgörenhet är iskall. The Ice Bucket Challenge innebär att den som antar utmaningen måste hälla en hink med isvatten över huvudet inom 24 timmar. Kampanjen som ska få människor att skänka pengar till ALS-forskning har samlat in miljontals dollar.

3 OS i Sotji Pampig invigning av en av årets första stora händelser – det kontroversiella vinter- OS i Sotji. Inför mästerskapen hålls världsomfattande protester mot Rysslands anti- gaylagar och Sveriges dåvarande idrottsminister väljer att inte närvara vid invigningen.

4 Mästerskapet blir samtidigt Sveriges bästa vinter- OS någonsin. 15 blågula medaljer bärgar landslaget – två guld, sju silver och sex brons. Medaljen som de flesta minns är nog guldet som damernas stafettlag vann efter en mirakulös upphämtning av Charlotte Kalla. Stafettlaget belönas senare med bragdguldet för sin insats.

5 Nya kungligheter De svenska OS- framgångarna följs av kunglig babylycka. Den 20 februari får prinsessan Madeleine och Chris O'Neill en dotter. Lillsessan får namnet Leonore Lilian Maria och blir hertiginna av Gotland. Här på bild tillsammans med kusinen, prinsessan Estelle.

6 ORO I SYRIEN Inbördeskriget har i mars härjat i Syrien i tre år. Här köar tusentals människor för att få mathjälp från FN vid ett flyktingläger i Damaskus i Syrien i början av året. Mathjälpen dras in i vissa områden när oron trappas upp

7 Ukraina Krisen i Ukraina dominerar stora delar av nyhetsåret 2014. Efter stora protester störtas den proryske presidenten i februari och ett styre som vill närma sig EU tar vid. Efter regimskiftet i Kiev utropar proryska separatister två "folkrepubliker" i östra Ukraina – Donetsk och Luhansk.

8 Årets Selfie Ellen DeGeneres selfie med årets Oscarsvinnare blir en viral succé. Stjärn-selfien slår president Obamas delningsrekord och har dagen efter galan delats över 2,2 miljoner gånger. Enligt Ellens egen utsago gjorde bilden att Twitter tillfälligt kraschade.

9 MH370 Kinesiska studenter ber för de 239 personer som fanns med ombord på Malaysia Airlines flight MH370 – planet som försvann när det var på väg från Kuala Lumpur till Peking den 8 mars. Sökandet pågår fortfarande men ännu har man inte hittat några spår efter planet.

10 EBOLA Det första larmet om ebolafall som kommer från Guinea i mars blir starten på det värsta utbrottet av sjukdomen någonsin. I november uppges nära 7.000 människor ha dött i den fruktade blödarsjukdomen, de värst drabbade länderna är Guinea, Liberia och Sierra Leone.

11 Fotbollsvåldet Människor samlas för en manifestation mot fotbollsrelaterat våld vid Stortorget i Helsingborg den 31 mars. Detta dagen efter att en 43-årig dif-supporter misshandlats till döds i samband med allsvenskans premiär i Helsingborg.

12 Färjekatastrof i Sydkorea En fruktansvärd färjekatastrof drabbar Sydkorea den 16 april. Färjan Sewol sjunker och av de 476 passagerarna ombord dör 280, många av dem barn.

13 Kidnappning i Nigeria Terrorgruppen Boko Haram kidnappar över 200 skolflickor i staden Chibok i nordöstra Nigeria. Ett femtiotal ska ha lyckats fly och ytterligare en frigetts, men situationen för de övriga är osäker. Bilden är en skärmdump från en video från Boko Haram, som de påstår föreställer de kidnappade skolflickorna.

14 Wurst-vinnare Dragshowartisten Conchita Wurst vinner Eurovision i maj. Segern ses inte bara som en vinst för Österrike utan även för HBTQ- rörelsen. Bidraget är riktat mot vissa kända politiker, bland annat Rysslands president Vladimir Putin, säger Wurst: ”Jag ville säga till dem att godheten alltid segrar och att vi inte går att stoppa”.

15 Eu-val Grön segerdans under EU- valnatten i maj. Miljöpartiet går starkt framåt och blir Sveriges näst största parti i EU. Valet är även en framgång för SD och FI som tar plats i EU-parlamentet. För Moderaterna blir valet ett fiasko då partiet gör sitt sämsta EU-val någonsin.

16 Förlovning Den 27 juni meddelar hovet att ett kungligt bröllop väntar, prins Carl Philip och flickvännen Sofia Hellqvist har förlovat sig. Den 13 juni 2015 ska paret vigas i Slottskyrkan på Kungliga slottet i Stockholm.

17 Rekordvärme Sommaren 2014 blev rekordvarm på sina håll. Umeå hade sin varmaste dag sedan 1800-talet under sommaren och juli var rekordvarm i västra Norrland. Flest soltimmar får Luleå, enligt Rapports solliga.

18 GAZA I oktober åker SVT tillbaka till ett sargat Gaza. I Gaza är förödelsen på många håll total, under sommarens strider har runt 100.000 bostäder förstörts. – Vi har inga drömmar kvar längre, säger en kvinna som SVT pratar med.

19 Flygkrasch i Ukraina Den 17 juli kraschar ett passagerarplan på väg från Amsterdam över rebellkontrollerat område i östra Ukraina. 298 personer dör, 193 av de omkomna är holländare. Enligt en preliminär rapport från nederländska utredare träffades planet av flera ”hög-energi-projektiler”, men ingen tillskrivs skulden.

20 IS Den beväpnade terrororganisationen Islamiska staten (IS) rycker under året fram i norra Irak och når nästan till huvudstaden Bagdad. Vittnen berättar hur IS med brutala metoder intagit områden och torterat och dödat människor.

21 Flyktingström Hundratusentals syriska kurder är på flykt undan terrorgruppen IS framfart i nordvästra Syrien. I juni uppger FN:s flyktingorgan UNCHR att över 50 miljoner människor befinner sig på flykt undan katastrofer och krig i världen. Så många flyktingar har inte funnits sedan andra världskriget.

22 VM i Brasilien Var det här Brasiliens VM- dröm slocknade? Landslagets stora stjärna Neymar får en smäll i ryggen i kvartsfinalen mot Colombia och missar resten av turneringen. Semifinalen blir en mardrömsmatch för värdlandet när man förlorar mot Tyskland med 7-1. Tyskland vinner sedan hela mästerskapet efter finalmatch mot Argentina.

23 SKOGSBRAND Torsdagen den 31 juli startar Sveriges värsta skogsbrand i modern tid i Seglingsberg, mellan Sala och Surahammar, i Västmanland. Branden rasar i flera dagar och tusentals människor tvingas lämna sina hem.

24 Priset på branden Nästan en miljard kronor beräknas branden ha kostat.

25 VALET Riksdagsvalet i september blir en rysare för Moderaterna, partiet backar kraftigt. På valnatten meddelar Fredrik Reinfeldt att han avgår och lämnar partiledarposten. Sverigedemokraterna går framåt med 7 procent och ser ut att få en vågmästarroll.

26 20 år sedan Estonia En flicka vid Estoniamonumentet på Djurgården i Stockholm. Den 28 september var det 20 år sedan fartyget förliste på väg från Tallinn till Stockholm. Av de 989 personerna ombord miste 852 livet. 501 av dem var svenskar.

27 U-båt En misstänkt undervattenskränkning i Stockholms skärgård i oktober blir en världsnyhet. Försvaret visar upp två bilder som man framhåller som säkra bevis på att Sverige utsatts för en kränkning. Händelsen trappar upp debatten om det svenska försvaret och i december meddelar försvarsministern att man kommer att återinföra repmånaden.

28 Philae Ett historiskt ögonblick när rymdsonden Rosettas landare Philae i november landar på kometen Churyumov-Gerasimenko. Forskare hoppas att analysen av borrprover som landaren tagit ska bidra till att förklara vårt solsystems uppkomst.

29 Polisprotester i USA Tusentals människor i städer över hela USA protesterar mot polisvåld i slutet av året. Demonstrationerna blossar upp efter uppmärksammade fall där svarta amerikaner dött efter ingripanden av vita poliser.

30 Demonstrationer Stora demonstrationer för demokrati pågår i elva veckor i Hongkong, aktivister ockuperar gator och sätter upp läger i staden. Protesterna riktar sig mot centralregeringen i Kina som beslutat att kandidater i valet i Hongkong måste godkännas av Peking. I mitten på december uppger Hongkongs ledare att protesterna är över.

31 Budgeten röstas ner Finansminister Magdalena Andersson (S) under debatten innan budgetomröstningen i riksdagen. Den rögröna budgeten fälls då Sverigedemokraterna väljer att rösta på Alliansens. Strax efter omröstningen meddelar statsminister Stefan Löfven att han kommer att utlysa nyval till den 22 mars – något som togs tillbaka den 27 december.

32 SIMSEGER 2014 blir en riktig guldsuccé för simmaren Sarah Sjöström. 20-åringen vinner tre guld och fyra silver under EM i Berlin. Även under VM i Doha är stjärnan i toppform och kommer hem med tre guld, ett silver och två världsrekord.

33 DECEMBERAVTALET Den 27 december meddelar regeringen tillsammans med allianspartierna att de enats om budgetomröstningsregler för kommande två mandatperioder, och Stefan Löfven kommer därmed inte att utlysa nyval.


Ladda ner ppt "Vi minns 2014 med bilder. Ice Bucket Challenge Årets hetaste utmaning för välgörenhet är iskall. The Ice Bucket Challenge innebär att den som antar utmaningen."

Liknande presentationer


Google-annonser