Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar."— Presentationens avskrift:

1 Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar

2 Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar. De korta bitarna (små molekylerna) klarar att komma igenom tarmväggen in i blodkärlen.

3 Matspjälkningen startar i munnen I munnen spjälkas kolhydrater. Tuggandet sönderdelar maten. Enzymet heter amylas och finns i saliven. Amylas bryter ner stärkelse till maltos. (stärkelse är en form av kolhydrater)‏

4 I matstrupen spjälkas ingenting 0

5 Matspjälkningen fortsätter magen I magen spjälkas proteiner. Magsäckens muskler knådar maten. Saltsyra (Hcl) dödar bakterier HCl hjälper enzymet pepsin att bryta ned proteiner till peptider (korta kedjor av aminosyror).

6 Matspjälkningen i tolvfingertarmen Nu spjälkas fettet. Från gallblåsan kommer galla och gallsalter som sönderdelar större fettdroppar till mindre droppar. Enzymet lipas spjälkar fetterna.

7 Matspjälkningen i tunntarmen Näringen tas till vara i tunntarmen Spjälkade molekyler tas upp av tunntarmens vägg. Väggen är veckad för att få större yta. Ytförstoringen ger ökad absorption av näringsämnen. Tarmens veck kallas tarmludd. Blodet kan ta upp:  Glycerol och fettsyror  Druvsocker (från kolhydraterna)‏  Aminosyror (från proteinerna)‏

8 Diskutera Vad har tarmluddet gemensamt med blodets kapillärer, lungplåsorna eller njurens konstruktion?

9 Matspjälkningen – lagring i levern Blod och lymfkärl transporterar till levern Levern portionerar ut näring i blodet och vidare till cellerna. Lätt rörlig energireserv, i form av glykogen. Förutom glykogen, lagras även proteiner, fetter och vitaminer (A och B12).

10 Levern Tillverkar en halv liter galla varje dag. Gallan lagras i gallblåsan Gallan finfördelar fett i tolvfingerstarmen Levern  renar blodet från skadliga ämnen (med gallan i tarmen)‏  Gör läkemedel vattenlösliga  Bryter ner hemoglobin Levern bryter ner alkohol Den skadas av för mycket alkohol Gulsot gör att gallans gula färg hamnar i blodet och gör huden gul

11 Matspjälkningen tjocktarmen Här hamnar det som kroppen inte kan bryta ner.

12 Mer om... Matsmältningen Bra info: How stuff works: htm htm


Ladda ner ppt "Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar."

Liknande presentationer


Google-annonser