Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

TEKNOLOGISKA FRAMSTEG SETT UR KEMISTENS SYNVINKEL Innovationer i kemi, maskinteknik och elektronik från slutet av 1800-talet fram till nu har t.ex. gjort.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "TEKNOLOGISKA FRAMSTEG SETT UR KEMISTENS SYNVINKEL Innovationer i kemi, maskinteknik och elektronik från slutet av 1800-talet fram till nu har t.ex. gjort."— Presentationens avskrift:

1 TEKNOLOGISKA FRAMSTEG SETT UR KEMISTENS SYNVINKEL Innovationer i kemi, maskinteknik och elektronik från slutet av 1800-talet fram till nu har t.ex. gjort det möjligt att idag kontakta vem som helst var som helst på jorden, i realtid. Vår livsstil har också ändrats i grunden de senaste hundra åren, från bondesamhället till stadssamhälle, från utbildning för de besuttna till utbildning för alla, från jordbruksarbete till forskning. Flödet av människor, information, nya idéer och nya material har förändrat hela samhället. Ett stort antal resultat från kemiforskningen har bidragit till utvecklingen av den teknologi som behövs för att skicka och ta emot information, lagra den och för att bearbeta den. Trådlös kommunikation och fiberoptik utgör själva ryggraden i dagens informationssystem. Kiselkemin och de avancerade polymererna som utvecklats har gjort det möjligt att utveckla dagens snabba datorer. Film, TV och fotografering bygger också på kemitekniska innovationer som gjort det möjligt att spara våra minen för framtiden. De tekniska framsteg som kemin bidragit till har gjort det möjligt för familjer att hålla kontakten var på jorden de olika familjemedlemmarna än befinner sig. II.1. Kommunikationssystemen Telefonen Trådlös kommunikation Kopierings- och faxmaskiner Laser och fiberoptik II.2. Datorteknologi Datorer Halvledarteknologi Kiselchip och integrerade kretsar Monitorer och skärmteknologi Informationslagring Kommunikationssatelliter II.3. Underhållning Film TV Fotografier II.4. Elektronik Konsumentelektronik Avancerade syntetiska material Transistorn II. Information och kommunikation

2 II. INFORMATION AND COMMUNICATIONS A. Graham Bell Affischen till den första film som hade synkroniserat tal och bild vilket medförde slutet för stumfilmen. Philo T. Farnsworth och ett katodstrålerör ENIAC Den första transistorn Den första integrerade kretsen Kiselchip Telstar Kodak-Instamatic Intel’s 4004, en 4-bitarsprocessor Installation av optisk fiber i Chicago Kronologi 1876 Alexander Graham Bell bygger den första telefonen. 1926 Filmbolaget Warner brothers gör den första filmen med synkroniserat ljud och bild. 1926 Det första telefonsamtalet över Atlanten äger rum. 1927 Philo T. Farnsworth skickar den första TV-bilden genom att använda ett katodstrålerör. 1946 ENIAC, den första digitala datorn startar. 1947 Transistorn uppfinns vid Bell Telephone Laboratories i USA. 1955 Reynold Johnson uppfinner den första diskettstationen och disketten. 1958 Jack Kirby vid Texas Instruments uppfinner den integrerade kretsen. 1961 De första kiselchipet. 1961 Den första kommunikationssatelliten, Telstar, skickas ut i bana runt jorden. 1961 Eastman Kodak introducerar den populära Instamatic-kameran på marknaden. 1971 Intel introducerar den populära 4-bitarsprocessorn 4004 för användning på konsumentmarknaden. 1977 Chicago i USA blir först med att använda fiberoptiska kablar kommersiellt, för dataöverföring. 1983 Mobiltelefoner blir populära när möjligheten att koppla över telefonerna mellan olika celler blir möjlig. 1984 CD-ROM (Compact-disc-read- only memory) introduceras liksom CD- spelaren.


Ladda ner ppt "TEKNOLOGISKA FRAMSTEG SETT UR KEMISTENS SYNVINKEL Innovationer i kemi, maskinteknik och elektronik från slutet av 1800-talet fram till nu har t.ex. gjort."

Liknande presentationer


Google-annonser