Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Svenska i tekniska yrken, H2 Lektionen den 18 nov. 2014 Kommer igång med en övning i småprat.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Svenska i tekniska yrken, H2 Lektionen den 18 nov. 2014 Kommer igång med en övning i småprat."— Presentationens avskrift:

1 Svenska i tekniska yrken, H2 Lektionen den 18 nov. 2014 Kommer igång med en övning i småprat

2 Finlandssvenskar och svenskan i Finland Inledning med finlandssvenskt näringsliv Jobba i smågrupper -Jämför sammanfattningar -Sammafatta i grupper med 1+2+3 -Vad visste du inte från tidigare?

3 Finlandssvenska Finlandism = ett ord eller uttryck som bara eller huvudsakligen används i svenskan i Finland eller som i Finland används i en annan betydelse än i Sverige Typiska drag i talat språk -Uttal av a- och u-ljuden -Uttal av p, t, k utan aspiration -Intonation (jfr sverigesvenska) -Kortstavighet (t.ex. bara, kamera, kilo) -Dj- i ordbörjan (t.ex. djur) + -rs, -rt i ordslut (t.ex. kort)

4 En presentation = ett anförande = ett föredrag Hurdan är en bra presentation Kännetecknande drag, minst 3 Hurdan är en dålig presentation Kännetecknande drag, minst 3

5 LÄXA till den 21 nov. Läs Så lika men ändå så olika Övningarna 1 + 2 OBS! Övning 2: en kort (högst 5 min.) muntlig presentation av ett företag med egna ord. Gör 1-2 stordior eller ha med annat material om företaget som du kan visa för gruppen Fundera på ditt ämne för en kort (3 min.) muntlig presentation i klassen Något som är från ditt eget ämnesområde Något som intresserar dig + kan intressera andra Fungerar som en inledning till en gruppdiskussion

6 Individuella presentationer 25.11: 28.11: 2.12: 5.12:


Ladda ner ppt "Svenska i tekniska yrken, H2 Lektionen den 18 nov. 2014 Kommer igång med en övning i småprat."

Liknande presentationer


Google-annonser