Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Big Bang - Evolution.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Big Bang - Evolution."— Presentationens avskrift:

1 Big Bang - Evolution

2 Vad behövs, för att liv ska kunna utvecklas?
Vatten Atmosfär Gravitation Lagom med värme Ljus (Fotosyntes) Syre/ annan gas ??

3 Kom vattnet med meteoritnedslag?
I dag täcker oceanerna omkring två tredjedelar av jordens yta. Så har det dock inte alltid varit. De första cirka 500 miljoner åren efter jordens födelse var jordens yta antagligen ett hav av rödglödande lava, som bombarderades av meteorer från rymden. Meteorer innehåller omkring en halv procent vatten, och de stora mängderna sten uppslukades av de flytande lavamassorna. Vattnet fördes med lavan till de talrika vulkanerna. När vulkaner har sitt utbrott, är det inte bara lava som strömmar upp ur jordens inre. Tillsammans med flytande magma slungar jorden ut ett otal olika gaser genom sprickor och kratrar, däribland vattenånga. I jordens tidiga barndom var temperaturen så hög att vatten endast kunde existera som ånga. Efterhand som temperaturen blev lägre, började vattenångan att falla i form av regn, som under många miljoner år samlades till oceaner. Det hittills äldsta tecknet på vatten är 3,8 miljarder år gammalt. Vissa forskare menar dock att det har funnits vatten på jorden flera hundra miljoner år tidigare. Kom vattnet med meteoritnedslag?

4 Finns det vatten på andra planeter?

5 Det kommer nu också rapporter om att rymdsonden Dawn funnit tecken på vatten på asteroiden Vesta (läs mer om senaste nytt om Dawn HÄR). Genom att kartlägga Vestas yta har forskarna skapat en bild av fördelningen av väte på asteroiden.

6 Atmosfär? En av Saturnus månar: Titan ”Jordliknande planet”

7

8 Liv i rymden - finns det? Är jorden den enda planeten med liv i universum? Att det är så är knappast troligt. Men trots en hel del ansträngningar, har forskarna ännu inte lyckats bevisa att det finns liv någon annanstans än på jorden. Vad vi vet är att liv kan existera i långt märkligare former än vi kunde föreställa oss för bara några årtionden sedan, här på vår egen planet. Det mesta tyder på att liv kan uppstå och existera under många olika förutsättningar. Så troligen är vi långt ifrån ensamma…

9 Ensamma i universum Stephen Hawking varnar för kontakt med ET. De som sett fram mot ett möte med ET inom det närmaste ska kanske inte hoppas för mycket. Dr Howard Smith, astrofysiker och professor emeritus vid Harvard­-universitetet, slår nämligen fast att vi med största sannolikhet är ensamma i universum och finns det till äventyrs andra livsformer därute, kommer de att förbli omöjliga att kontakta. Han får dock mothugg av bland andra Stephen Hawking, som dock menar att vi av säkerhetsskäl bör undvika att söka kontakt.


Ladda ner ppt "Big Bang - Evolution."

Liknande presentationer


Google-annonser