Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

MVG-kriterier: Du kan G kriterierna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "MVG-kriterier: Du kan G kriterierna"— Presentationens avskrift:

1 MVG-kriterier: Du kan G kriterierna
Du kan med hjälp av följande begrepp: Ideologi Makt Pengar Kultur göra en jämförande analys av ”det kalla kriget” med ”kriget mot terrorismen”. Du kan med hjälp av böcker, Internet, kunniga personer eller på annat sätt självständigt söka upp relevant fakta.

2 MVG Planering Vecka 39 40 41 42 MVG Läs i häftet om:
Världen efter kriget. Kalla kriget. Asien och Afrika. Ny män i Sovjet – ny avspänning. Direkt-sammanfattningen. Europa och Asien. Svara på instuderingsfrågorna efter respektive kapitel. Gå på föreläsningen. Se på film om Kalla kriget. Läs MVG - häftet. Börja med MVG-temat: Göra en jämförande analys av ”det kalla kriget” med ”kriget mot terrorismen”. med hjälp av följande begrepp: Ideologi Makt Pengar Kultur Sök med hjälp av böcker, Internet och kunniga personer upp relevant som du behöver för att klara uppgiften. Skriv ett kortfattad underlag som ska lämnas in i samband med seminariet/diskussionen. Gå på seminarium om hur göra en jämförande analys Se film om terrorismen. Fortsätt jobba med MVG-uppgiften. Gå på MVG-diskussions-seminarium. Lämna in underlaget. Prov på G-delen. Gå på introföreläsning om uppdraget. Börja jobba på uppdraget. Ska redovisas senast to v43..

3 Världen efter 1989 Sovjet blir Ryssland plus en rad fria länder.

4 Inbördeskrig på Balkan

5 Terror och terrorismen, den nya sortens krig.

6 Terror Terror: En politisk strategi med mål att orsaka skräck genom organiserat våld. Kan även användas av den som har makten för att upprätthålla ordningen (rule by fear) Terror inget nytt påfund. Har funnits i alla tider men tagit sig olika uttryck. Terror används av många sorters grupper som har det gemensamt att de inte skyr några medel för att nå sina mål.

7 Terrorism Terrorism: Kallas våldshandlingar som har som mål att påverka samhället i en speciell riktning utan hänsyn till att civila drabbas. Terrorister : Ofta handla det om relativt små grupper.

8 Olika terrorhandlingar de senaste årtiondena
70-talet München ”Palestinska terrorister tillhör Svarta september” tar 9 israeliska idrottare som gisslan. RAF (Röda armé fraktionen) tar Västtysklands arbetsgivarbas som gisslan. Ockupation av Västtysklands ambassad i Stockholm.

9 Olika terrorhandlingar de senaste årtiondena
80-talet: Ett Pan Am plan sprängs över Lockerbie i Skottland. Libanon USA ambassad bombad IRA aktion (bilbomb) mot London

10 Olika terrorhandlingar de senaste årtiondena
90-talet Gasattack i Tokyos tunnelbana. Bobattack på Sri Lanka Bomber i Alger.

11 Olika terrorhandlingar de senaste årtiondena
2000-talet: Al-Qaida kraschar plan i N.Y. Gisslandrama i skola i Beslan Ryssland. Tågattentat i Madrid. Tunnelbanan i London . Bomber på Bali.

12 Kriget mot terrorismen
Kriget mot terrorismen är en benämning på de militära, politiska och rättsliga åtgärder som gjorts som svar på terrorattackerna den 11 september, mot ledare, stater, organisationer och människor som USA anser utföra, skydda eller stödja terrorism. Afghanistankriget och Irakkriget brukar räknas som de mest omfattande delarna i detta krig. Termen "kriget mot terrorismen" användes av myndigheter i flera länder i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet om myndigheternas kamp mot främst anarkisters attacker och självmordsattacker mot politiska ledare. Kritiker mot USA:s agerande menar att termen är meningslös och skapad av Bushadministrationen för att berättiga sin utrikespolitik.

13 Det finns hopp.

14 The end

15 Uppgiften Makt Pengar Kultur Ideologi .
Göra en jämförande analys av ”det kalla kriget” med ”kriget mot terrorismen”. Med hjälp av följande begrepp: . Ideologi En uppsättning ideer om hur ett samhälle kan/borde styras. Makt Inbegriper många saker. Handlar mest om beroende. Vem(vilka) är beroende av vem Pengar Ekonomisk makt. Pengarnas/Kapitalets rörelse är idag snabb. Fördelar med bra handelsförbindelser. Kultur Inbegriper känslor, värderingar, etik o moral. Religion Språk Traditioner osv.

16 TIPS Sök med hjälp av böcker, Internet och kunniga personer upp relevant som du behöver för att klara uppgiften. Skriv ett kortfattad underlag som ska lämnas in i samband med seminariet/diskussionen. Ca 1 A4 sida. Gå på seminarium om hur göra en jämförande analys När ni läser: Var kritisk mot texterna. Det är flera oloka personer med olika politiska inriktningar som skrivit dem. När ni skriver: Använd gärna av PEST-modellen som utgångspunkt. Den är ganska lik uppgiften i sin struktur. P= Politik (ideologi) E=Ekonomi (pengar) S= Samhälle (Makt ?) T= Tro/tanke (kultur)


Ladda ner ppt "MVG-kriterier: Du kan G kriterierna"

Liknande presentationer


Google-annonser