Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Livets kemi Vilken kemi behöver vi för att leva?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Livets kemi Vilken kemi behöver vi för att leva?."— Presentationens avskrift:

1 Livets kemi Vilken kemi behöver vi för att leva?

2 Näringsämnen KOLHYDRATER PROTEINER FETTER VITAMINER MINERALER

3 Fotosyntesen Gör solens energi till kemisk energi. Foto – ljus Syntes – sätta samman Koldioxid + vatten + energi blir syre glykos 6CO 2 + 6H 2 O + energi C 6 H 12 O6 + 6O 2

4 Cellandning När organismer utnyttjar glukosen hos fotosyntesen för att få energi Glukos + syre blir koldioxid + vatten + energi C6H12O6 + 6O2 6CO2 + 6H2O + energi

5 Fotosyntes och cellandning SAMARBETAR

6 Kolhydrater Kolhydrater – sockerarter C O och H atomer. Vilka är det? I vilken mat finns kolhydrater? Kolhydrater har oftast formen av en sexhörning.

7 Olika kolhydrater Enklar sockerarter – monosackarider – Ex glukos och fruktos Sammansatta sockerarter – disackarider eller polysackarider – Ex (di) laktos, sackaros, (poly) amylos, cellulosa

8 Snabba och långsamma kolhydrater Snabba tar kort tid att bryta ner till glukos som kan användas till cellandning – Glukos Långsamma tar lång tid att bryta ner till glukos som kan användas till cellandning – Amulas, laktos, maltos, fruktos

9 Blodsocker Vi vill ha en lagom nivå av glukos i blodet. Lagom blodsockernivå Oförmåga att reglera sitt blodsocker med hjälp av insulin kallas DIABETES

10 DIABETES Typ 1 – Drabbar framförallt ungdomar, kroppen tillverkar inte tillräckligt med insulin Typ 2 – Drabbar framförallt äldre, beror på att kroppens celler reagerar sämre för insulin. VET NI NÅGONTING MER OM DIABETES?

11 Konstgjorda sötningsmedel Aspartam Sackarin Sorbitol Xylitol Sukralos Används istället för vanligt socker Sötare än vanligt socker

12 Sötningsmedel bra eller dåligt? Bra – sötare än socker så det behövs små mängder av det. Ger ingen eller lite energi så vi kan äta mer av det. Ger inte hål i tänderna. Dåligt – smakar ibland beskt eller konstgjort, dåligt för miljön, omvandlas till socker i kroppen. Ökar vårt sockersug och göra att vi äter mer socker än vad vi behöver.

13 Gott med sött Att tycka som sött finns i våra gener. Det är ett sätt för oss att känna igen näringsrik mat.

14 Sockerfri, osockrad eller light? Sockerfri – betyder bara att det inte finns naturligt socker. Det kan finnas andra sötningsmedel Osockrad – tex osockrad juice eller saft innehåller fruktos. Light – sockerhalten sänkt med ¼. Kan också innebära att socker eller fettmängden är lägre.

15 Fetter Energirik kemisk förening – Innehåller dubbelt så mycket energi som kolhydrater Djur lagrar mer energi än växter eftersom de använder mer energi än växter

16 KOM NI IHÅG VAD VI HAR FETT TILL I VÅR KROPP? (EN DEL VITAMINER MÅSTE LÖSAS I FETT)

17 Vegetabiliska och animaliska fetter Vegetabiliska – majsolja, rapsolja, olivolja Animaliska – fisk, smör, mjölk, kött

18 Fetter är estrar De är en reagens mellan en alkohol och en karboxylsyra. Bildas av alkoholen (glycerol) och 3 fettsyror. Finns det någon som kan något mer om estrar?

19 Mättat, omättat och fleromättat Mättat fettsyra har inga dubbelbindningar- smör Omättad fettsyra har en dubbelbindning- fisk, olivolja Fleromättad fettsyra har flera dubbelbindningar- majs, solrosolja

20 Proteiner Byggnadsmaterial för celler, muskler och skelett Används vid transport av blod, immunförsvar och annat som gör att kroppen fungerar

21 Speciella proteiner Enzymer – gör att kroppens reaktioner fungerar eller går fortare. – Till exempel vid cellandning. De är skillnaden mellan cellandning och förbränning Hormoner – sköter kroppens funktioner

22 Aminosyror bygger upp proteiner Långa kedjor av aminosyror är proteiner från 50 till flera tusen stycken. I kroppen finns det 20 st aminosyror som kopplas ihop på olika sätt för att bilda olika proteiner.

23 Hur bildas proteiner Vilket protein som ska bildas bestäms av vårt DNA som finns i cellkärnan i alla celler. 10 av 20 aminosyror kan cellerna själv bilda 10 av 20 essentiella aminosyror måste vi få från maten

24 Problem med proteiner. Gluten är ett protein som man kan vara allergisk emot. – Magont – Diarre – Viktminskning – trötthet

25 Vitaminer A vit – synen D vit – skelettet K vit – koagulering Kolföreningar som inte kroppen kan tillverka. Livsnödvändiga, utan dem får vi bristsjukdomar

26 Vitaminer Vattenlösliga – B och C vitamin Fettlösliga – A, K, D och E vitamin

27 Mineraler Oftast metaller som kroppen kan inte tillverka mineraler. Utan dem blir vi sjuka.

28 Mineraler Jod – hormontillverkning i sköldskörteln Järn – syretransport i blodet Kalcium – skelett och tänder Koppar – blodbildning, andning Krom – tillväxt, ämnesomsättning Mangan – skelett, nervsystem Natrium – vätskebalans Selen – antioxidant, immunförsvar Zink – ämnesomsättning, sårläkning


Ladda ner ppt "Livets kemi Vilken kemi behöver vi för att leva?."

Liknande presentationer


Google-annonser