Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Källkritik ID1A 25/10 -2010 Svenska.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Källkritik ID1A 25/10 -2010 Svenska."— Presentationens avskrift:

1 Källkritik ID1A 25/ Svenska

2 Källkritik Din uppgift är att lämna in ett arbete som visar vad du lärt dig, din nyvunna kunskap – inte en samling fakta som din lärare redan känner till. Det intressanta är vad just du dragit för slutsatser av dessa fakta. Du måste granska de fakta, de källor du använder

3 Vad är källkritik? Att ta reda på om en källa är äkta, oberoende, trovärdig, tendensiös, aktuell… Att komma ihåg: varje källa har en avsändare och ett budskap Att kritiskt granska en text, en bild ett uttalande… Källa: Källkritik på internet – en presentation från Kolla källan. Skolverket URL:

4 Källkritik Källkritik betyder att man försöker förstå vad som är bakom texten. Man försöker tolka den, förstå poängen med den.

5 Källkritik Är det en ren bluff- Finns det luckor och fel?
Jämför med annan källa

6 Jämför! Använd fler källor!
Jämför med vad du visste innan du besökte webbsidan! Jämför med andra webbsidor och med tryckt information Jämför med vad din lärare eller bibliotekarie har att säga om ämnet Källa: Källkritik på internet – en presentation från Kolla källan. Skolverket URL:

7 Källkritik Vilket syfte har texten? Information Upplysa om fakta
Vill man övertyga om något Tala illa om någon Sälja något – en tjänst, en vara, en åsikt Berätta en spännande historia – underhålla

8 Källkritik Är det ett sätt att framföra åsikter?
Försöker författaren få åsikter att framstå som fakta? Det behöver inte vara fel att använda vinklat material med en viss tendens i. Du vill kanske belysa en fråga ur olika perspektiv. Då tar du reda på vad den som är partisk själv säger. Sedan jämför du med vad motståndare eller granskare säger om samma sak.

9 Källkritik Är det viktigt för ditt ämne att texten är nyskriven?
Har mycket förändrats sedan texten skrevs? Är den som står bakom texten pålitlig?


Ladda ner ppt "Källkritik ID1A 25/10 -2010 Svenska."

Liknande presentationer


Google-annonser