Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Global uppvärmning Vad gör vi åt det?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Global uppvärmning Vad gör vi åt det?."— Presentationens avskrift:

1 Global uppvärmning Vad gör vi åt det?

2 Vad kan DU göra? En del enkla livsstilsändringar kan vi göra och många bäckar små….

3 Åk bil mindre! Biltransporter står för en mycket stor del av människan påverkan på växthusgaserna. En liter bensin ger när den förbränns upphov till hela 2.4 kg koldioxid. Även en kortare sträcka om 5 kilometer till jobbet ger alltså upphov till över 2 kilo koldioxid om man väljer att ta bilen fram och tillbaka istället för att gå eller cykla. För varje mil du cyklar eller går istället för att åka bil minskar du nybildningen av koldioxid från förbränning av bensin med 2.4 kilo.

4 Flyg mindre! En flygresa tur och retur mellan Göteborg och Stockholm släpper ut 160 kilo koldioxid utslaget per passagerare. Samma resa med tåg ger upphov till bara ett par kilo koldioxid. Åk alltid tåg framför flyg när det är möjligt.

5 Lampor En 60W glödlampa som är tänd 8 timmar om dagen året om förbrukar 175 kWh. Produktionen av 1 kWh ger i genomsnitt upphov till ett utsläpp av koldioxid om 20 gram i Sverige (betydligt högre i andra länder). Enbart den glödlampan ger under ett år upphov till 3.5 kilo koldioxid. Genom att välja lågenergilampor framför vanliga glödlampor kan elförbrukningen och utsläppen från belysning minska med 75 % i ett hem.

6 Stand-by Tänk på att stänga av apparater helt när du inte använder dem istället för att sätta dem i viloläge, använd grenuttag. En apparat i stand-by-läge kan fortfarande dra upp till 50 % av energiförbrukning jämfört mot när den används.

7 Inomhustemperatur För varje grad du sänker temperaturen i ditt hem kan din totala energiförbrukning minska med upp till 5 %. Den som sänker sin inomhustemperatur från 22 grader till 20 grader kan spara upp till 10 % av husets energiförbrukning och utsläpp.

8 Grön el Tänk på att välja en elleverantör av grön energi. Utsläppen av koldioxid skiljer sig åt beroende på av vilken energikälla som använts för att producera elen. I Sverige, med rikligt med vattenkraft, ger en 1 kWh upphov till 20 gram koldioxid, medan samma produktion från kolkraft ger upphov till nästan ett kilo koldioxid! V älj ett elbolag med grön energiproduktion. Om du går från kolproducerad el till vindkraft sparas nästan ett kilo koldioxid per kWh.

9 Mat Den genomsnittlige svensken äter 80 kilo kött om året. Kött är ett mycket energikrävande matslag, delvis beroende på att kor har stora utsläpp av metangas från deras matsmältning. För varje kilo nöttkött bildas motsvarande 24 kg koldioxid. Kyckling och fisk bidrar till ett betydligt måttligare utsläpp av växthusgaser då dessa djur inte producerar metangas vid matsmältningen Välj kyckling eller fisk framför nöttkött, eller om du så har möjlighet och viljan välj bort allt kött helt och hållet

10 Individen kan inte göra allt!
Politikerna har ett stort ansvar. Länderna behöver komma överens om mål och åtgärder för att nå dit! De diskussionerna är komplicerade! I december 2014 var det senaste internationella klimatmötet (i Lima):


Ladda ner ppt "Global uppvärmning Vad gör vi åt det?."

Liknande presentationer


Google-annonser