Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Substantiv är namn på ting så som cykel, boll och ring. Det är också namn på grejer så som Stockholm, sol och tjejer.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Substantiv är namn på ting så som cykel, boll och ring. Det är också namn på grejer så som Stockholm, sol och tjejer."— Presentationens avskrift:

1

2 Substantiv är namn på ting så som cykel, boll och ring. Det är också namn på grejer så som Stockholm, sol och tjejer

3 Substantiv En eller ett? En eller flera? Bestämd form eller obestämd form?

4 En eller ett? 75% av alla substantiv är ”en-ord” Det som lever brukar vara ”en-ord”. En människa, en flicka, en fågel en häst (ej barn, djur, får, lamm och bi)

5 En eller flera? Singular eller plural? Gata – gator, docka – dockor, penna – pennor Pojke – pojkar, dag – dagar, mage – magar Bild – bilder, tjej – tjejer, linjal – linjaler Sko – skor, Äpple – äpplen, hjärta – hjärtan Bord – bord, ord – ord, tak – tak Öra – öron, hand – händer, mus - möss

6 Obestämd och bestämd form Obestämd formBestämd form En bilTvå bilarBilenBilarna En flickaTvå flickorFlickanFlickorna En datorTvå datorerDatornDatorerna Ett arbetetvå arbetenArbetetArbetena Ett äppleTvå äpplenÄppletÄpplena Ett hjärtaTvå hjärtanHjärtatHjärtanet

7 Obestämd form När något är nytt. Vi har inte pratat om det innan. Vilken kompis? Jag har en kompis. Vilken kompis? Vem? Jag ska hälsa på en kompis Vem? Vilken bil? Min granne har köpt en bil. Vilken bil? Vilken film? Jag ska hyra en film Vilken film?

8 Obestämd form, forts. EnEttMånga NågonNågotNågra IngenIngetInga VilkenVilketVilka MinMittMina Linas Jag har ett långt hår. Har du en sax? Har nu några kompisar? Jag känner någon som är jättebra Vi har inga pengar? Därför har vi inget att äta till frukost. Vilket nummer bor du på? Vilken uppgång är det? Mitt arbete är roligt. Mina elever är jätteroliga. Linas yngsta dotter går på dagis.

9 Bestämd form När vi vet vad talaren menar. Man fortsätter att använda pronomen i stället för den bestämda formen. Jag ska hälsa på en kompis i centrum. Han är snäll. Hyran är 3957 kr. Bilen är röd och den går bra. Vädret ska bli bättre för himlen är blå där borta.

10 Bestämd form, forts. Bestämd form efter den, det och de Jag vill ha den tårtan. Den här hunden är snäll. Vad kostar det där brödet? (vad kostar brödet?) Vad stor Vad kostar de här bullarna? (vad kostar bullarna?) De där eleverna läser med Johan.

11 Genus Maskulinum – pojken, mannen Femininum – flickan, kvinnan Reale – bilen, skolan, lampan Neutrum – bordet, huset, barnet

12 Kasus Någon äger något GRUNDFORMGENITIV HundHundens BokBokens HästHästens FlickaFlickans MammaMammans HusetHusets DatorDatorns


Ladda ner ppt "Substantiv är namn på ting så som cykel, boll och ring. Det är också namn på grejer så som Stockholm, sol och tjejer."

Liknande presentationer


Google-annonser