Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sugen på fulfisk till lunch?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sugen på fulfisk till lunch?"— Presentationens avskrift:

1

2 Sugen på fulfisk till lunch?
Överfiske Miljögifter och resistens Konstgjort foder På bekostnad av människors hälsa Kommer ni ihåg den där reklamen där en kille försöker filtrera öl genom en strumpa och så sim-sala-bim så blir fulölen finöl. Det blir den ju inte. Precis som den mesta ölen inte är så kul, så är den mesta fisken inte så kul. Den är fulfisk. Mycket av sjömaten kommer från vatten där fisken håller på att ta slut, där överfiske är norm? Eller så kommer det foder som den odlade fisken äter från sådana områden. Sverige har drivit igenom ett undantag från EU:s normer om miljögifter i fisk. Hur fint är det? Hur kul är det att mycket fisk o skaldjur odlas med massor av antibiotika, som skapar resistens hos bakterier som dyker upp på våra sjukhus. Hur gott smakar det? Men även i mer anständiga länder, så får laxen foder tillsatt med konstgjorda och syntetiska ämnen bara för att färgen ska vara fint röd? När det går att ge dem räkskal istället. Vad känns finast? Vem vill ha en fisk som fått annan fisk till foder, fisk som annars skulle ha ätits upp av människor som behöver den bättre. Som tur är så finns det finfisk! DET FINNS FINFISK!

3 KRAV har sedan circa tio år Regler för vildfångad fisk
KRAV har sedan circa tio år Regler för vildfångad fisk. Det viktigaste I reglerna är: Beståndet, redskapen och metoden bedöms av en oberoende vetenskaplig kommitté. Det ska finnas got om den fisk man fiskar efter, redskapen ska bara ta upp det man vill fånga och metoden får inte skada botten eller ecosystem. Beståndet får inte vara belastat med miljögifter. Eller I vart fall inte över EU:s normer. Bestånd, redskap och metod kallar vi sammantaget för fiske. När fisket är godkänt, så kan fartyg certifieras för att få landa fångst som KRAV-märkt. Fartygen får bara vara utrustade med tillåtna redskap och får bara fiska där det är tillåtet. Spårberhetsutrustningen måste vara precis och fungera hela tiden. Konsumenten ska kunna se var produkten är fångad, och det ska vara med en exakthet på 10 sjömil eller ungefär 2 landmil. Besättningen ska vara utbildad I marin ekologi Fartyget får inte drivas med farliga smörjmedel eller klimatskadliga kylmedier.

4 4,0 3,0 2,0 1,0 Skillnaden för miljön är stor. För några år sedan undersökte vi vad det innebär för klimatet. Vi undersökte klimatpåverkan från torskblock, 400 g. Det vanligaste torskblocket I Sverige är fiskat I Norge, och filetterat I kina. Det orsakar totalt drygt 4 kg koldioxid. Det genomsnittliga torskblocket släpper ut cirka 3 kg koldioxid, och det KRAV-märkta torskblocket inte ens 1,5 kg. Då ska man saga att det vi undersökte var ett torskblock som fiskas särskilt klimatsmart; med lina. Men även om man utnyttjar allt klimatutrymme I KRAVs Regler, så kommer man inte högre än 1,5 kg koldioxid från själva fisket.

5 KRAV har haft Regler för vattenbruk I mer än 15 år
KRAV har haft Regler för vattenbruk I mer än 15 år. Här är en bild från en av laxodlingarna vid nordnorges kust. Nätet ni ser är till för att stoppa rymningar och fågel. Utöver lax så odlas t ex torsk och blåmussla på KRAV-godkänt vis. Till de viktigaste reglerna hör: Fodret ska vara fiskrens, inte avsett för männsikor och komma från hållbart fiske Fisken ska ha ordentligt med utrymme Odlingen får inte störa den lokala miljön God tillsyn och djurskyddsarbete

6 Men det vi äter är ju sällan bara en fisk.
Potatis (kaviar och barnmat) är en av våra mest sprutade grödor- vars gifter rinner ut i östersjön. Tomat (som finns i kaviar) som är KRAV-märkt är dessutom nyttigare. Skummjölkspulvret i fiskburgarna och barnmaten är betydligt bättre för den biologiska mångfalden om det är KRAV än om det är konventionellt. För KRAV är det viktigt att hela produkten är hållbar, för allt hänger ihop. Det räcker inte med att fisken är god, vetemjölet, potatisen och mjölken måste också vara det. Annars får vi, om inte annat, miljögifter i havet och övergödningsproblem. Kaviar: Ingredienser Sockersaltad rökt fiskrom ifrån torskfiskar (52%), rapsolja, socker, vatten, salt, potatisflingor, tomatpuré, konserveringsmedel (E211), antioxidationsmedel (E300) och surhetsreglerande medel (E330). För säkrast aktuell ingrediensförteckning, läs alltid varje enskild förpacknings etikett. Fiskburgare: IngredienserTorsk (Gadus morhua) (60%), skorpmjöl, vatten, rapsolja, potatisfiber, vetemjöl, paneringsmix (vetemjöl, potatisfiber, salt, peppar, surhetsreglerande medel E500), skummjölkspulver, potatisflingor, salt, lökpulver och vitpeppar.

7 Men finns det då grejer att köpa
Men finns det då grejer att köpa? Ja, det finns runt 200 registrerade och KRAV-märkta fiskprodukter. De baseras just nu på åtta arter. De största är Torsk, lax, kolja och räka.

8 Cirka två tredjedelar av produkterna finns I storköksförpackning

9 Alla arter finns I olika former av naturell. Tärningar, filéer, block
Alla arter finns I olika former av naturell. Tärningar, filéer, block. Fryst och färskt. Det finns till och med sushikvalitet. Men det finns också en hel del hel- och halvfabrikat, som fiskburgare, gratänger, räkor I lag, gravid lax och så vidare. Till sist har vi ett antal produkter I kylkonserv; kaviar och sillinläggningar.

10 Marknaden går bra. Vi hade ett stort lyft år 2009, men tillväxten fortsätter. Vi har flera totals nya artiklar I år och vad jag förstår på snacket så fortsätter marknaden att utvecklas.

11 Lätt att göra rätt Det finns FINFISK
Det finns produkter som passar alla kök Finfisken ger stora vinster för fiskarna, våra hav, fågelkvittret i hagen och din hälsa. Alltså; det finns ingen anledning att server fulfisk. Det finns produkter från alla, från sillflundra till havskräfta. Kostnaden behöver inte vara stor, och I den mån den är högre så får man mycket för pengarna med KRAV-märkt fisk. Man får riktigt mycket för pengarna om man kostar på sig finfisk!

12


Ladda ner ppt "Sugen på fulfisk till lunch?"

Liknande presentationer


Google-annonser