Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gästrikland Det är en älg på landskapsvapnet..

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gästrikland Det är en älg på landskapsvapnet.."— Presentationens avskrift:

1 Gästrikland Det är en älg på landskapsvapnet.

2 Djur och blommor Det är liljekonvalj som är landskapsblomman. Den växer på öppen mark. Det är en Tjäder som är Gästriklands landskapsdjur. Tjäder är en fågel. Tjäder bor i skogar.

3 Var i Sverige Gästrikland gränsar till Uppland, Hälsingland, Dalarna och Västmanland. Här ligger Gästrikland

4 Städer Gävle är Norrlands näst största stad. Den har en stor hamn. Från länder i Sydamerika och Afrika kommer skepp lastade med kaffebönor, mer än halv miljon säckar varje år. Här är Gävle

5 Kända platser Dalälven är den tredje längsta älven i Sverige. Dalälven rinner igenom Gästrikland. Man brukar säga att Dalälven är gränsen mellan Svealand och Norrland. Här är Dalälven

6 Näringar Eftersom det finns mycket skog finns det sågverk och massafabriker i Gästrikland. En massafabriker är en fabrik som gör papper. Det fanns många gruvor för längesen. Nu är det stängda. Detta är ett sågverk. Detta är en massafabrik.

7 Industri I Gästrikland finns det en stålfabrik som heter Sandviken. Där förvandlas järnet till hårt speciastål. Man gör verktyg av det. Ungefär sågar och sågblad varje dag som säljs till mer än hundra länder.

8 Turism Man kan åka och titta på Brynäs i Gävle. Brynäs är ett ishockeylag. Deras hemmaplan heter Gavlerinken.


Ladda ner ppt "Gästrikland Det är en älg på landskapsvapnet.."

Liknande presentationer


Google-annonser