Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014. Ekomatsligan 2014 4:e året 1 region 11 landsting 47 kommuner Totalt 59 st.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014. Ekomatsligan 2014 4:e året 1 region 11 landsting 47 kommuner Totalt 59 st."— Presentationens avskrift:

1 Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014

2 Ekomatsligan :e året 1 region 11 landsting 47 kommuner Totalt 59 st

3 Ekomatsligan 2014 sponsras av

4 Klimatsmarta proteiner Mimi Dekker & Eva Fröman EkoMatCentrum 13 oktober 2014

5 Köttets miljöpåverkan Matavtryck Växthusgaser Vattenåtgång

6 Matavtryck per person och år 50 % import En individs matavtryck, m2/år = ½ fotbollsplan/person/år 50 % svenskt Källa: Mat och klimat, Björklund, Holmgren och Johansson 75 % 2% 6% 8 % 2% 1% 5%

7 Källa, SIK 2011 Växthusgaser från olika livsmedel, kg CO2e/kg produkt Svenskt nötkött__ Brasilianskt nötkött__

8

9 Hur mycket kött äter vi per person och år i Sverige

10 Köttkonsumtion i Sverige 1990 – 27 kg 2000 – 41 kg 2013 – 49 kg* 2020 – 25 kg (SLV rek, 500 gr/vecka) 2050 – 10 kg (192 gr/vecka/pers) *Oräknat chark 23,4 kg och fryst 10,8 kg, SJV 2013 Källa: Jordbruksverket

11 13 kg 16 kg 4 kg Källa: Jordbruksverket

12 Köttkonsumtionen i världen/person och år Källa: SJV, Rapport 2013:2, Svenska matvanor och matpriser

13 Energi

14 25-40 E% fett (tidigare E%) E% kolhydrater (tidigare E%) E% protein Energiprocent (E %)

15 Energi och näring Antal kcal per dag i genomsnitt år: år: år: år: år: år: 2 300

16

17

18 Varför behöver vi protein ?

19 Aminosyror och pepider Styr en mängd olika funktioner i kroppen, t ex: Celldelning (DNA kopiering) Bildar även hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret. PH balansen (syra-bas reglering) Muskeluppbyggnad Blodets koagulering

20 Hur mycket protein behöver kroppen ? (per kilo kroppsvikt) 0,75 g Normal vuxen (70 kg = 52,5 gr/dag) 2,2 g Baby 0-1 år 1,0 g Barn 1-14 år 1,0 g Individ med lågt energiintag

21 Olika proteinkällor (andel per 100g)

22 Framtidens proteinkällor

23 FORNUDDEN

24 ENTOMOFAGI


Ladda ner ppt "Ekomatsligan 2014 EkoMatCentrum 13 oktober 2014. Ekomatsligan 2014 4:e året 1 region 11 landsting 47 kommuner Totalt 59 st."

Liknande presentationer


Google-annonser