Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

GOTD Himlafarare.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "GOTD Himlafarare."— Presentationens avskrift:

1 GOTD Himlafarare

2 Grejs In The Space - GITS
Halleys Komet

3 Vad är en komet? Klump med sten och is Stor omloppsbana runt solen
Lysande gasmoln bildar en kvast/svans En komet är en klump sten och is som ligger i en mycket stor omloppsbana kring solen. Vanligtvis är kometerna bara några kilometer i diameter, det är inte särskilt stort i rymden. En komets omloppsbana kastar den långt ut i rymden innan solens dragningskraft sliter den tillbaka. Då går den in i solsystemet igen och när den kommer tillräckligt nära solen hettas den upp. Då får kometen ett lysande gasmoln kring sig som ofta står ut som en kvast från den. Det här skenet kallas ofta ”svans”, men det hänger inte efter kometen utan sitter faktiskt framför. De flesta kometer har också två svansar, även om den ena inte syns så väl. Förr i världen trodde man att kometer orsakade stora katastrofer som missväxt, jordbävningar och sjukdomar. I historiska krönikor omnämns ofta kometerna just därför. Gamla tiders astronomer hade till exempel som uppdrag att försöka utröna vad för elände som kometen förebådade.

4 Halleys komet Återkommer vart 76:e år Döpt efter Edmund Halley 1758
Edmund Halley förutspådde att kometen skulle synas 1758 Syntes senast Kärnan bestod mest av smutsig is På grund av kometernas stora omloppsbanor är det lång tid mellan de tillfällen man kan se dem med blotta ögat. Den mest berömda kometen är nog Halleys komet , som återkommer vart 76:e år. Den är döpt efter den engelske astronomen Edmund Halley ( ), som klurade ut att tre olika himlafenomen som omnämndes i historieböckerna i själva verket var en och samma komet. Varje fenomen hade dykt upp med 76 års mellanrum, vilket gjorde honom säker på att det fanns ett samband. Halley förutspådde att kometen skulle komma tillbaka Han hade rätt, men fick tyvärr inte själv uppleva denna märkliga syn på himlen. Däremot döptes kometen efter honom. Sist vi hade besök av Halleys komet var vintern När Halleys komet var som närmast Jorden fick den besök av den lilla rymdsonden Giotto. Den tog prov ur kometens svans och gjorde flera mätningar av dess kärna. Halleys komet visade sig bestå mest av smutsig is och mätte 16 X 8 kilometer.

5 Halleys komet Klump med sten och is Stor omloppsbana runt solen
Lysande gasmoln bildar en kvast/svans Återkommer vart 76:e år Döpt efter Edmund Halley 1758 Edmund Halley förutspådde att kometen skulle synas 1758 Syntes senast Kärnan bestod mest av smutsig is Vilket år syns Halleys komet nästa gång?

6 Källor


Ladda ner ppt "GOTD Himlafarare."

Liknande presentationer


Google-annonser