Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Inriktningar inom judendomen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Inriktningar inom judendomen"— Presentationens avskrift:

1 Inriktningar inom judendomen
Det som skiljer de olika riktingarna åt inom judendomen är att de har olika uppfattningar om hur levnadsregler och skrifter ska följas. Och hur man ska förhålla sig till sin omgivning.

2 Reform/liberal judendomen
Inom denna grupp vill man tona ner det avvikande i judendomen och anpassa den till det moderna samhället. De kombinerar sin tro med livet i ett annat land. De heliga skrifterna har skrivits av människor i bestämd tid och måste därför tolkas på nytt för att få betydelse i vår tid. De anser att religionens moraliska krav är de centrala: Behandla din nästa som du själv vill bli behandlad. Män och kvinnor sitter tillsammans i synagogan och gudstjänsten hålls på det språk som man talar.

3 Ortodoxa judendomen Betonar att judar utgör ett folk.
De följer bokstavligen Toras och Talmuds praktiska levnadsregler och man håller fast vid judiska traditioner. Ortodox betyder rätt lära och det gäller att leva på rätt sätt, efter reglerna i Tora. Gudstjänstspråket är hebreiska och kvinnor och män sitter åtskilda i synagogan.

4 Konservativ judendom De flesta judar i USA och Sverige är konservativa judar. En blandning mellan ortodox och reform judendom. Vill utveckla judendomen men ändå behålla traditionerna. De går med på små förändringar i gudstjänsten och Tora- tolkningen men betonar vikten av att judarna är ett folk.


Ladda ner ppt "Inriktningar inom judendomen"

Liknande presentationer


Google-annonser