Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Livsmedelskontroll 2014-2015 1. Välkomna! Miljöavdelningens livsmedelspersonal 2015: Malin Liss Lundeberg (inspektör t.o.m. maj) Lis Ryberg (samordnare)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Livsmedelskontroll 2014-2015 1. Välkomna! Miljöavdelningens livsmedelspersonal 2015: Malin Liss Lundeberg (inspektör t.o.m. maj) Lis Ryberg (samordnare)"— Presentationens avskrift:

1 Livsmedelskontroll

2 Välkomna! Miljöavdelningens livsmedelspersonal 2015: Malin Liss Lundeberg (inspektör t.o.m. maj) Lis Ryberg (samordnare) Emma Boström (inspektör) Thinh Vo (inspektör) 2

3 Innehåll Resultat från den planerade kontrollen 2015: – Planerad kontroll Kontrollmetoder, kontrollområden, projekt – Nyheter och information 3

4 2014 – resultat från planerad kontroll 4

5 5 Planerade respektive genomförda kontroller

6 6 Resultat för respektive kontrollpunkt

7 7 Nedkylningskontroller

8 8

9 9 Kontroll av varmhållning

10 10 Kontroll av kylförvaring

11 11 Kontroll av rengöring av ytor som kommer i kontakt med livsmedel

12 12 Kontroll av rengöring av övriga ytor

13 13

14 14 Resultat för köttprojekt

15 15

16 16 Resultat för riksprojekt (Leksand)

17 17

18 18 ”Sanktions”beslut

19 2015 – planerad kontroll Inspektioner (alla anläggningar) Oanmält Kontroll av att lagkraven uppfylls, t.ex.: – Är temperaturen i kylarna rätt? – Finns det fullt utrustade handtvättställ? Revisioner (restauranger och pizzerior) Föranmält Kontroll av verksamhetens system för säkra livsmedel 1.1 Infrastruktur, lokaler, underhåll 19

20 2015 – planerad kontroll Kontrollområden för de flesta verksamheter: 1. Infrastruktur, lokaler och utrustning 2. Råvaror och förpackningsmaterial 3. Säker hantering, lagring och transport 6. Rengöring 12. Information 13. Spårbarhet 20

21 2015 – planerad kontroll Kompletterande kontrollområden för vissa anläggningar: 8. Temperaturer 9. Personlig hygien 10. Utbildning 11. HACCP 15. Övrigt 21

22 2015 – planerad kontroll Projekt – Samsynsprojekt i Dalarnas Län Ökad samsyn i kontrollen så att företagarna blir likvärdigt bedömda i hela länet Ta fram en rutin för hur avvikelser ska följas upp inom länet Saminspektioner i restauranger – Livsmedelsverkets kontrollprojekt

23 Nyheter och information Informationsförordningen – Nya regler om livsmedelsinformation, inklusive märkning – Förordning (EU) nr 1169/2011 OBS! Började gälla 13 dec 2014 OBS! – Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelsinformation (LIVSFS 2014:4) – Vägledning ute på remiss 23

24 Informationsförordningen Märkning av färdigförpackade livsmedel Nytt är bl.a: – Krav på viss teckenstorlek – Ursprungsmärkning för kött från fler djurslag – Allergener ska anges tydligare – Infrysningsdatum för kött och fisk – Obligatorisk näringsdeklaration 24

25 Informationsförordningen För mer information om märkning av färdigförpackade livsmedel, se broschyr från livsmedelsverket 25

26 Informationsförordningen Mat och dryck som INTE är färdigförpackad Fr.o.m. 13 dec 2014 Skärpta krav på information om allergener T.ex. restauranger, kaféer 26

27 Mat och dryck som inte är färdigförpackad 1. Oförpackade livsmedel T.ex. mat på restaurang, godis i lösviktsförsäljning 2. Livsmedels som förpackas på försäljningsstället på konsumentens begäran T.ex. potatissallad i delikatessdisk som förpackas vid köp, viss distansförsäljning (t.ex. hemleverans av förbeställd pizza eller varma /kalla matlådor) kunden ska kunna fråga personalen om innehållet vid köp/beställningstillfället 3. Livsmedel färdigförpackade för direkt försäljning Förpackning sker på samma ställe som försäljning, t.ex. pizzasallad på pizzerian eller kakpåsar på konditori – kunden ska kunna fråga personalen om innehållet 27

28 Mat och dryck som inte är färdigförpackad Vilken information ska lämnas till konsumenten? Oavsett kategori : Information om allergener ska ALLTID lämnas Livsmedlets beteckning – om kunden frågar 28

29 Mat och dryck som inte är färdigförpackad För kategori 2 och 3 ska även följande uppgifter kunna lämnas om kunden frågar efter dem: Ingredienser Nettokvantitet Bäst före-dag eller sista förbrukningsdag Särskilda villkor för förvaring och/eller användning Kontaktuppgifter Uppgift om ursprungsland (för vissa livsmedel) Bruksanvisning 29

30 Allergener – hur ska informationen lämnas? Skriftligt eller muntligt Om muntligt, krävs särskild upplysning om att informationen finns att få, t.ex.  Är du allergisk? Du kan alltid fråga oss om innehållet i maten! Är du allergisk? Du kan alltid fråga oss om innehållet i maten! 30 Mat och dryck som inte är färdigförpackad

31 Allergener – hur ska informationen lämnas? Skriftlig information kan lämnas: På en skylt i anslutning till livsmedlet 31

32 32

33 Allergener – hur ska informationen lämnas? Skriftlig information kan lämnas: På en skylt i anslutning till livsmedlet I menyer 33

34 34

35 Allergener – hur ska informationen lämnas? Skriftlig information kan lämnas: På en skylt i anslutning till livsmedlet I menyer I en skrift som följer med livsmedlet På en läsplatta eller datorskärm 35

36 Allergener – att tänka på Om den enda allergen som finns i ett livsmedel ingår i beteckningen behöver ingen ytterligare information ges: t.ex.”Sellerisoppa” Har all personal tillräcklig kunskap om allergener och rutiner för information? Det måste gå att kontrollera att informationen som ges stämmer! Hur hanterar vi allergener i vår verksamhet? 36

37 Allergener - servering av specialkost När matgästens allergier har utretts och noterats i förväg krävs ingen särskild information – t.ex. skolor, förskolor, äldreboenden, sjukhus OBS! - känner man till vissa matgästers allergier men inte alla krävs tydlig information till de som inte får specialkost Specialkost kräver precis som tidigare särskilda rutiner för tillagning och servering 37

38 Nyheter och information Livsmedelsombudsmannen – Livsmedelsverket – Riktar sig till Livsmedelsbranschen – Tips om allt som du misstänker inte följer svenska regler och lagstiftning – du kan vara anonym – Kontakt via web-formulär, eller – 38

39 Nyheter och information Livsmedelsverkets vintermöte 3 feb 2015 Senaste anmälan i morgon tisdag 13/1 – Timavgiften för livsmedelskontroll höjdes vid årsskiftet och är nu 1100:- Utbildning för livsmedelsföretagare under våren

40 Utbildning för livsmedelsföretagare För verksamheter med större risker Fokus på faror och förståelse Egen kontroll, lagstiftning, mikrobiologi, grundförutsättningar, HACCP, faroanalys Servera och/eller sälja säkra livsmedel Tre eftermiddagspass 1000:- / person Anmälan via senast 31/1www.leksand.se 40

41 Det var allt från oss! Frågor? Tack för att ni kom. Vi ses! 41


Ladda ner ppt "Livsmedelskontroll 2014-2015 1. Välkomna! Miljöavdelningens livsmedelspersonal 2015: Malin Liss Lundeberg (inspektör t.o.m. maj) Lis Ryberg (samordnare)"

Liknande presentationer


Google-annonser