Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - köpare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - köpare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå."— Presentationens avskrift:

1 Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - köpare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå 9 mars 2015 Stockholm 10 mars 2015

2 Eftermiddag – Köpande sida, t.ex. politiker, beslutsfattare, miljöansvariga, upphandlare, beställare, köksanställda och övriga »13.00-13.15 Välkomna! Därför finns hållbarhetskriterier för livsmedel, så har de utvecklats och så bör de användas vid offentlig upphandling. Monica Sihlén, Konkurrensverket »13.15-13.35 Så ser den tekniska lösningen ut för att göra det så enkelt som möjligt att följa upp hållbarhetskriterier. Joakim Browall, Dabas »13.35-14.30 Genomgång av leverantörsförsäkran och exempel med hur leverantörsförsäkran kan läsas med fokus på kriterieprestanda och verifikat. Monica Sihlén, Konkurrensverket »14.30-14.50 Fika »14.50-15.45 Därför är information i Dabas viktig för grossist och att relevanta krav ställs i framtida upphandlingar samt relevanta frågor. Christina Gezelius, Martin & servera, Michael Bengtsson, Menigo, Patrik Torstensson, Svensk Cater »15.45-16.00 Så går vi vidare med arbetet för köparsidan. »

3 Hållbar och effektiv upphandling »Styrmedel mot samhällsmål – EU 2020, miljökvalitetsmål, svensk upphandlingsstrateg prioriteras från nationell politisk nivå, mål och beslut inom kommun/landsting »Djurskydd, miljöskydd och sociala hänsyn för en hållbar utveckling »465 miljoner måltider varje år i skola och förskola plus sjukhus, äldrevård, kriminalvård m.m. »Producenter/importörer påverkas genom er efterfrågan »Inköpsprocessen central för lyckad offentlig affär

4 Vad, när, hur, varför… och sen?

5 Hållbarhetskriterier för livsmedel »Miljöstyrningsrådet 2006- 2014 »Drivande och proaktivt kriterieuppdrag »Matlandetuppdrag 2010-2014 »Proaktivt uppdrag för uppföljning »Konkurrensverket 2014-2015 »Oförändrat uppdrag »Upphandlingsmyndigheten 1 sept. 2015- »Troligtvis oförändrat informationsuppdrag

6 Så har kriterierna utvecklats… Utvecklingen 2010 »Ambitiösa arbetsgrupper »Så många kriterier som möjligt »Ingen styrning »Verifieringen lämnad till marknaden »EU:s kriterier = EU- ekologiskt »Livsmedelsuppföljning svår i praktiken »Uppföljningsmatris för märkningar 2012 Revideringen 2014 »Ambitiösa expertgrupper »Stor mängd kriterier »Ökad styrning genom ökad information »Verifiering och »uppföljning i fokus »Livsmedelsupphandling överlägset bäst på uppföljning! »Problematiseringen positiv

7 Inköpsstrategiskt arbete för miljöanpassade offentliga inköp och upphandlingar - modell (prototyp) med fokus på klimatpåverkan Behovs- analys Marknads- analys Krav Produkt/tjänst Krav Leverantör Tilldelnings- kriterier Särskilda kontrakts- villkor Kontroll/ uppföljning EfterUnderFöre Hållbarhetskriterier Politiska beslut och policies Upphandlingslagstiftningen, LOU Offentlig upphandling Kriterier

8 Leverantörsförsäkran Här hittar du information om kriterierna, så hittar du leverantörsförsäkran och så kan den bedömas.

9 Kriterieaspekter Djurskyddsaspekter politiska mål »Djurskyddsfrågor KRITERIER Hälsoaspekter nationell lag »Antibiotika Miljöskyddsaspekter EU minimilag »Foderproduktion »Klimat Omfattar flera aspekter »spårbarhet »ekologiska krav »sociala hänsyn

10 Upphandlingskriterier Alt. 1: »EU-ekologiskt (834/2007) »EU-ekologiskt (834/2007) produktion + miljö och djurskydd »Verifiering genom certifiering Alt 2: »Miljökrav och djurskyddskrav på konventionell produktion »Samtliga/ett urval/ett fåtal namngivna produkter som ingår i det efterfrågade sortimentet ska uppfylla valda upphandlingskriterier. »Verifiering genom certifiering, standarder, inspektion »Leverantörsförsäkran underlättar informationsutbyte

11 Certifieringar kan fungera som verifikat men inte som krav

12 Kycklingkorv »Maskinurbenat kycklingkött 59%, vatten, potatismjöl, fett från kyckling, druvsocker, salt, paprika, vitpeppar, cayennepeppar, lök, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250, rökarom. Skinnfri. Svensk kyckling. »Maskinurbenat kycklingkött (61 %), vatten, kycklingfett, potatisstärkelse, salt, druvsocker (majs), potatisfibrer, stabiliseringsmedel (E450), vitpeppar, lök, jästextrakt, antioxidationsmedel (E300), muskotblomma, konserveringsmedel (E250). Kyckling från Kina och/eller Thailand.

13 Framtiden »KKV: Återkoppling av kriterierna till expertgrupperna maj 2015 »KKV: Livsmedelsutskick »KKV rapport: ”Goda inköp av offentlig mat - Råd för att undvika vanliga problem vid offen­tlig upphandling av livsmedel och måltidstjänst” »KKV: Vägledning för måltidstjänster och användning av kriterier »KKV: Goda exempel på hemsidan »Kriterier för livsmedel och måltidstjänster »EU-ekologiska förordningen under revision »Svensk livsmedelsstrategi, www.naringsbloggen.se »Marknadsundersökning i Dabas »Inte skyldighet eller rättighet en möjlighet för leverantörer »Förvaltning av kriterier – hör av er! »Utökat IT-stöd »”Man får och det går”-> ”Lätt att göra rätt”

14 Tack för uppmärksamheten! Monica.Sihlen@kkv.seMonica.Sihlen@kkv.se eller vxl: 08-700 16 00


Ladda ner ppt "Konkurrensverkets informationsseminarium för effektivare livsmedelsuppföljning i offentlig sektor - köpare Malmö 3 mars 2015 Göteborg 4 mars 2015 Umeå."

Liknande presentationer


Google-annonser