Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gulfkriget.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gulfkriget."— Presentationens avskrift:

1 Gulfkriget

2 Inte bara ETT krig Iran-Irakkriget (1980-1988)
Kuwaitkriget ( ) Irakkriget ( )

3 Iran-Irakkriget ( ) Januari 1979, Ayatollah Khomeini leder en islamistisk revolution i Iran. Iraks ledare Saddam Hussein tycker Iran är instabilt och att regimen kommer falla vid ett angrepp. Han ska dels ”befria ” araber i rika delar av Iran, dels är han rädd att revolutionen i Iran ska sprida sig till Irak.

4 Till en början är Irak framgångsrika, men det övergår snart i ett utnötningskrig där man använder Scudrobotar och nervgas. Man går in med tankers i Persiska viken där man slåss om oljan. Iran var större men kunde de inte slå tillbaka p g a vapenembargo och 1988 sluts vapenvila utan att något egentligen förändrats.

5 Kuwaitkriget ( ) Kuwaitkriget - ett fullskaligt krig mellan Irak och allierade trupper, ledda av USA, under 1990-talets början.

6 Orsaker: Kuwait krävde tillbaka det ekonomiska stöd man givit under Iran–Irak-kriget, det hade varit ett lån. Iraks menade att Kuwait sålde mer olja än vad OPEC-länderna enats om, vilket sänkte världspris på råolja. Det var dock Saudi-Arabien som ökat sin produktion. Irak anklagade även Kuwait för att ha borrat snett in i oljekällor på irakisk mark.

7 Kriget är kort men blodigt, många dör.
Irak får stränga sanktioner och restriktioner av FN, (massförstörelsevapen samt import av varor och material) Sanktionerna gällde även mediciner och nödvändig medicinsk utrustning. UNICEF beräknade 1999 att upp till en halv miljon barn, som annars skulle överlevt, hade dött på grund av sådana brister under de åtta år sanktionerna var i kraft.

8 Irakkriget (2003-) Irakkriget, en pågående militär kampanj i Irak, som började med invasionen av Irak 2003, genomfördes av en koalition av länder där Storbritannien, Australien och framförallt USA spelade de största rollerna. Saddam Hussein anklagades för att tillverka massförstörelsevapen och stödja internationell terrorism.

9 FN ville skicka vapeninspektörer i slutet av 2002
FN ville skicka vapeninspektörer i slutet av Saddam vägrade till en början, men släppte in dem i landet. Dålig samarbetsvilja i denna fråga leder till att koalitionen går in i Irak. Saddam Hussein tillfångatas Våldet trappas upp under med två amerikanska attacker mot al-Fallujah. Parallellt med våldsamheterna påbörjas återuppbyggnadsarbetet , men levnadsstandarden når inte upp till samma nivå som före kriget.

10 Saddam Hussein avrättas 2006.
2007: fler amerikanska soldater till Irak vilket leder till minskat våld i Bagdad. Brittiska trupper har nu lämnat Irak och amerikanska trupper är på reträtt. Antal döda: mellan och över 1 miljon. Över 4,7 miljoner flyktingar (UNHCR).


Ladda ner ppt "Gulfkriget."

Liknande presentationer


Google-annonser