Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något."— Presentationens avskrift:

1 Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något.
Ljus är en form av energi. Vi känner inte till något som färdas fortare än ljuset, men om det skull upptäckas så är det en enorm upptäckt som skulle vända upp och ner på vetenskap om ljus. Ljusets hastighet förändras nästan inte alls, men skillnaden i hastighet mellan luft och vatten är ca 5000 km/s. Linser kan vara av glas och plast.

2 Vad vet vi om ljuset??? Ljuset bryts när det går från ett medium till ett annat vilket gör att om jag står på stranden och tittar ner i vattnet ser allt ut att vara mycket närmare. Färgen på kläder kommer från ljuset som lyser upp dem, därför ser färger annorlunda ut inne och ute. Tv bilden är uppbyggd av en massa små pixlar som tillsammans bildar alla färger vi ser, de är tre i antal och visar färgerna rött, grönt och blått. Dessa tre färger är tillsammans det vita ljuset.

3 Vad vet vi om ljuset??? Om ljuset träffar vattenytan från en specifik vinkel så reflekterar den allt ljus, dvs inget går genom vattenytan. Ljud uppstår genom att vi skapar en vibration, ljus uppstår genom strålning. I optiska kablar går det ljus. Det finns ljus, precis som ljud, som människan inte kan uppfatta. Om ljusstrålarna träffar ett medium rakt och går rakt genom det med oförändrad storlek på det nya mediet så går de rakt när de kommer ut på andra sidan.

4 Reflektionsvinkel Infallsvinkel = Reflektionsvinkel

5 Ljusets reflektion i speglar
Konkav spegel Har brännpunkten/fokusframförspegeln Konvex spegel Har brännpunkten/fokusbakomspegeln

6 Ljusets brytning i konvex lins

7 Ljusets brytning i konkav lins


Ladda ner ppt "Vad vet vi om ljuset??? Färgen sänds inte ut från något."

Liknande presentationer


Google-annonser