Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Spår av medeltiden.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Spår av medeltiden."— Presentationens avskrift:

1 Spår av medeltiden

2 Byggnader Byggnader som finns kvar från medeltiden är en typ av spår. De kan vara murar, hus, kyrkor, kloster eller ruiner av dessa. De visar hur man bodde, hur man lagade mat och gick på toaletten. Ett medeltida stenhus

3 Visby stadsmur visade inte hur man bodde utan hur man försvarade sig

4 Krönikor och böcker Krönikor och böcker som skrevs under medeltiden har också bevarats. En krönika är en historiebok, där viktiga händelser har skrivits ner. Ofta bestämde kungen vad som skulle vara med i en krönika. Krönikorna handlade framför allt om stormän och kungar. De är handskrivna och ville någon ha en kopia av en krönika eller bok måste någon skrivkunnig person (munk eller nunna) skriva av boken. På den här tiden fanns det nämligen inga boktryckerier. Detta gjorde att böcker var sällsynta och väldigt dyra.

5 Brev och kvitton Brev och kvitton har bevarats (förvarats, räddats) från medeltiden. Det är nästan alltid skrivna av kyrkans folk och av stormännen eftersom det var de som kunde skriva eller hade behov av att skriva dem. I breven och på kvittona finns uppgifter om olika köp och försäljning av gårdar. Eftersom sådana kvitton var bevis för vem som ägde en gård sparades de och många har bevarats ända till vår tid. I dag kan vi med hjälp av dessa brev och kvitton få veta en gårds namn, hur stor den var och vem som ägde den. De kan helt enkelt säga en hel del om hur människorna levde.

6 Fynd Fynd är föremål (saker) som har hittats. Den här typen av spår är mycket vanlig. Särskilt i städerna finns det många fynd från medeltiden. Här samlades mycket skräp och sopor. Det vanliga var att slänga ut soporna på gatan från fönstret. Där blev de liggandes, trampades ner och lagrades med tiden på varandra. Lagren kan vara så tjocka, fuktiga och lufttäta att inte bakterierna kunnat komma åt, vilket gjort att föremål i tyg, läder och trä klarat sig ganska bra. Ett ringformigt spänne Källa:

7 Bilder Det kan finnas målade bilder på väggarna i gamla kyrkor och i böcker. Ofta var människorna och helgonen på väggmålningarna klädda i medeltida kläder och hade medeltida redskap i händerna. Det gör att bilderna inte bara berättar om kristendomen utan också hur människors kläder och redskap såg ut under medeltiden. I kyrkorna kan det också finnas bilder i forma av altartavlor eller altarskåp. Altarskåpen var altartavlor som utformade som skåp och som dekorerades med fint utsnidade träfigurer. Livshjul. Kalkmålning från Härkeberga kyrka i Uppland. Foto: Lennart Karlsson

8 Södra Råda gamla kyrka i Värmland var en timmerkyrka från 1300-talet som brann ner en blåsig höstnatt den 12 november Det unika med kyrkan var att den inuti var helt täckt av målningar, de äldsta daterade till De målningar som gjort kyrkan känd i hela Europa hade nu gått förlorade och sorgen var stor.

9 Låneord från tyskan Vi fick många nya låneord från Tyskland under medeltiden därför att det bodde många tyska köpmän i de svenska städerna.


Ladda ner ppt "Spår av medeltiden."

Liknande presentationer


Google-annonser