Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Innovationsperiod för Arbesko. Företaget utvecklar mängder av tekniska innovationer som på olika sätt märks i deras skor. Först i Europa med.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Innovationsperiod för Arbesko. Företaget utvecklar mängder av tekniska innovationer som på olika sätt märks i deras skor. Först i Europa med."— Presentationens avskrift:

1

2

3

4 Innovationsperiod för Arbesko.
Företaget utvecklar mängder av tekniska innovationer som på olika sätt märks i deras skor. Först i Europa med inläggssulor (1992). Energy Gel® – genomgående gelkudde i klacken (2001). Innovationsperiod för Arbesko. Nya skinn – Super8 som motstår vatten i 8 timmar och Cascalum som klarar värme upp till 900 grader utan att krympa (2004). H2O Blocker – vattentät bälg vid dragkedjan (2012). X-40 – ny inläggssula med 40 procent bättre återfjädring (2013). ThermoCap – flockad tåhätta som håller värmen bättre (2013). Anders Gustav Andersson, son till Anders Andersson, tog över verksamheten. Anders Gustav blev under de följande dryga 30 åren en av de stora skofabrikörerna i Kumla med som mest 650 anställda på A.G. Anderssons Skofabrik. Örebro och Kumla var nu de stora skostäderna i Sverige och här fanns under 30- och 40-talet nästan hälften av landets ungefär 250 skofabriker. Helmer Andersson, A.G. Anderssons son, tog 1946 över företaget som fadern byggt upp. Hela skoindustrin hade haft problem med överkapacitet sedan andra världskrigets slut och försäljningen tog inte fart. En grupp skodirektörer åkte därför till Boston, USA, för att få nya idéer – och Helmer fick syn på ståltåhättan. Han tog med sig idén hem och började tillverka skyddsskon Stålex. 1948 – Försäljningen av skyddsskor startade. Peter Geisler tog, efter tio år i företaget, över som majoritetsägare och vd när hans faster Eva Age gick bort. Konkurrensen ökade och Arbesko fattade ett strategiskt beslut om att tillverka en mindre mängd skor men med ett ökat förädlingsvärde. Den innovativa profilen blev allt tydligare. Anders Andersson från Kumla började, som en av de allra första i landet, att tillverka skor utan att först ha fått en beställning. Normalt var att gemene man gick till skomakaren, beställde ett par skor och väntade tills de var klara. Men staten öppnade nu upp för en förändring: varje torsdag var det under ett par timmar tillåtet att sälja ”hemmahantverk” på torget. Anders tillverkade tre par arbetarskor i standardmodell, ställde sig på torget i Örebro – och sålde alla tre paren direkt. Han gick hem, tillverkade fem par till och sålde dem lika snabbt. Partiskohandeln var igång. Under 2013 beslutade Arbesko om sammanslagning av sina två fabriker. I juni 2014 invigdes Sveriges enda skofabrik: Age Skofabrik i Kumla – en av Europas modernaste skofabriker. Nu sålde Helmer Andersson Age (nytt efternamn!) företaget till sin största konkurrent. Han ville dock behålla skyddsskotillverkningen och det gick köparen gärna med på. Det ansågs nämligen inte som särskilt fint eller lönsamt med skyddsskor. Istället startade Helmer ett nytt företag – Arbesko. Eva Age klev in i företaget då hennes man Helmer gått bort.

5


Ladda ner ppt "Innovationsperiod för Arbesko. Företaget utvecklar mängder av tekniska innovationer som på olika sätt märks i deras skor. Först i Europa med."

Liknande presentationer


Google-annonser